Vill till Vincennes vinnarcirkel!

Storhästägaren Jan Spåls om målet och drömmen…

Jan Spåls har varit hästägare hos Team Westholm i sex år och han har varit med och ägt cirka tio hästar genom åren. Spåls är ett stort fan av fransk travsport, och är nu delägare i många fransmän. Uhlan Noir, Univers Love, Via Stella är hästar som tävlar just nu och sen köpte han nyligen Boston Berry och Bourrasque de Kacy på auktion i Frankrike. Spåls har varit travintresserad i många, många år – och ägde bland annat Born To Dance och Staro Yzerman tidigare. I början av satsningen hos Team Westholm var han delägare i Saxo de Breteil, Spirit Beji, Tycoon och Tornade de Kacy som samtliga vann lopp i Frankrike.

I dag, onsdag, startar Univers Love på Vincennes och på fredag startar stoet Via Stella på Vincennes. Spåls har tagit många stora ägarsegrar genom åren, men aldrig haft en vinnare på Vincennes. Team Westholm slog hästägaren en signal och ställde lite frågor…

Varför började du satsa på Team Westholm?
– Första gången jag kom i kontakt med honom var när han föreslog att vi skulle skicka Staro Yzerman till Frankrike. Sen träffade jag och min gode vän Stig Steiser honom på Stochampionatet och då föreslog han den här satsningen på franska hästar. Vi tyckte det var intressant, och köpte fyra hästar.

Vad är det som hållit dig kvar?
– Jag har fastnat lite för det här med Frankrike. Har man några hästar så är det bättre prispengar att tävla om där nere och jag brukar följa hästarna via nätet och på tv:n men även åka ner ibland och kolla, det är roligt. I år har jag varit ner tre gånger. När man får lite framgång så är det lätt att blir kvar i det.

Ditt bästa hästägarminne?
– Det måste vara när Yzerman vann Ulf Thoresens Minneslopp 2005, det var otroligt. Han gav 32 gånger pengarna och var inte alls tippad på förhand. Vi var tre delägare på hästen men jag var den enda som åkte dit för jag hade lite förhoppningar om att det skulle gå bra. Det var kanske lite naivt, men han vann och det var 700 000 norska  kronor i förstapris. Bästa minnet med Jörgen var när vi åkte till Frankrike på hösten 2007. Vi hade tre hästar till start på tre dagar. Först vann Saxo ett montélopp i Cabourg och Tornade kom tvåa. Nästa dag var vi på Enghien där Tycoon vann, det var en optimal resa.

Vilket är drömloppet att vinna?
– Klart man drömmer om Elitloppet och Prix d'Amerique men nu drömmer jag faktiskt mest om en seger på Vincennes för det har jag aldrig varit med om. Hästarna har varit tvåa flera gånger, men aldrig vunnit.

Vilken är din favorithäst?
– Born To Dance, en hedershäst.

Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Min kompis Stig Steiser har blivit lite sjuk så jag önskar att han ska komma på bättringsvägen. Sen får vi hoppas att Via Stella tar en seger på fredag på Vincennes, säger Jan Spåls.

Team Westholm önskar Jan stort lycka till med sina hästar och att Vincennes-segern snart sitter där!

/Patrik Fernlund

undefined