Från hästrädd till tränare!

Jan Hedrén om sin fantastiska resa…

Jan ”Hedda” Hedrén känner de flesta med travanknytning till. Han var sportchef på Dalatravet i många år innan han i början av 2012 sa upp sig och nu är han sportchef i det Norske Travselskapet. Hedrén har i hela sitt liv varit hästrädd, men för två år sedan på Kriterieauktionen köpte han ett ettårigt sto efter From Above tillsammans med sambon Karin. Sedan dess har han och Karin tränat hästen själv, men när Hedrén blev pappa för några månader sedan valde de att lämna hästen i träning hos Team Westholm där hon nu är. Hästens namn är Such Sweet Showoff och hon tränas nu för fullt tillsammans med de andra hästarna på Karlsro. Teamet slog en signal till Hedrén och pratade lite om hästen och trav i allmänhet.

Vad var det som fick dig att köpa en häst och träna den själv?
– Vi köpte en egen gård för några år sedan och innan vi köpte hästen på Kriterieauktionen hade Karin en annan häst på hennes föräldrargård där hon var varje vecka och körde. Sen när vi köpte stoet valde vi att ha båda hästarna på vår gård, vilket var roligt. Jag hade aldrig tagit i en häst innan, jag är lite rädd för hästar men nu är man på en helt annan nivå då man tränar och kör hela tiden. Det har varit en fin resa, och det är min första häst jag någonsin är med och äger så det är jättehäftigt. Jag har länge haft lust att skaffa mig en häst, men varken haft tid eller pengar. Det är en ganska stor grej att skaffa häst, och det är Karins förtjänst att jag vågade. Det är hon som har kunskapen och det är en perfekt tjej som lärt mig allt.

Hur har det varit att träna henne själv?
– Vi körde in henne på egen hand och det är roligt att man fått varit med på alla upp and downs. Jag har fått se allt som kan hända med en häst, och det går verkligen upp och ner. Jag har varit mitt i smeten kan man säga.

Kan det vara bra för journalister/styrande inom travet att man tränar en häst så man får mer inblick i sporten?
– Helt klart, det är jätteviktigt och bra att man får komma in på nära håll. Man saknade det på en travtidning, då hade man ingen aning om vad som hände. Det är en fördel om man vet vad det handlar om.

Vad var det som fick dig att satsa på Team Westholm?
– När katalogen till Kriterieauktionen kom frågade jag Jörgen om han kunde hjälpa mig men han trodde först att jag skämtade. Sedan var han med oss på söndagen och kollade på de som vi tyckte var aktuella. Vi fick den vi verkligen ville ha, och hon kostade 35 000 kronor. Vi var ner med hästen och provkörde några gånger och när Karin blev med barn så gjorde vi en deal med Jörgen att han skulle ta in hästen i träning en månad innan barnet skulle komma. Han kan detta, medan vi är amatörer och hästen har kommit till en högre nivå i sin kapacitet. I början hade hon inte riktigt samma kondition som sina kamrater men nu verkar det bra, det är bra rapporter. Hästen blir nog kvar hos Jörgen ett tag till, i alla fall under vintern för jag har stort förtroende för honom.

Vad blir du helst: Ensam med sju rätt på V75 eller vinner Elitloppet med Such Sweet Showoff?
– Ha ha, det var en svår fråga. Pengamässigt så är det självklart V75 man föredrar, men känslan att vinna Elitloppet med henne är nog större. Jag skulle välja Elitloppssegern.

Hur ser ditt travliv ut just nu?
–  Jag är högsta hönset för travsporten i Norge. Jag har elva banor jag styr över och jag trivs jättebra. Jag har blivit väldigt bra mottagen och varje gång jag kommer till Norge så är jag där fyra dagar och sen är jag hemma tre. Norge är imponerade av de som jobbar med svensk travsport, de tycker att vi har kommit långt med vår sport.

Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Just nu sitter jag på tåget (intervjun gjordes på fredagen) så nu vill jag hem till min sambo och lillkillen. Annars vill jag dra mig tillbaka om några år och leva ett lugnare liv och träna hästarna på gården, det är själva drömmen, säger Jan ”Hedda” Hedrén.

/Patrik Fernlund


undefined
JÖRGEN OCH "HEDDA"