Tre dagar i Paris

Tre dagar i Paris
Den långa versionen…
Så vad det då äntligen dags, min första tur till Frankrike sedan mars 2007! Jag och Jörgen skulle flyga ner tillsammans med Håkan och Doreen Karlsson (Misty Trotting) för en week-end med Vincennes stora hästägardag som huvudpunkt.

Tidigt fredag morgon for vi och lämnade för första gången Signe hemma en hel helg. Eftersom vi bokade olika tid jag och Jörgen så fick vi åka olika plan ner, Jörgen Air France och jag och familjen Karlsson åkte SAS. Innan vi for ringde Jörgen från sin terminal och berättade nöjt att han hade blivit uppgraderad till Buisness Class!

Väl på plats i Paris, när vi hittat varandra på olika terminaler kom det fram att han hade missat hela poängen med Buisness Class eftersom han somnat innan planet lyfte och vaknat när det landade…

Vi tog en taxi och Jörgen briljerade med sin härliga franska: "- Öh, sväng höger här! Parfaite!" I taxin fick jag frågan om jag ville ut och köra ett snabbjobb på Grosbois. Hmm, har ju bara ballerinaskor, försökte jag med, men Jörgen var envis och när vi kom fram hann vi bara med en kopp kaffe, innan han letade på ett par för stora gummistövlar, och Jennis körställ och hjälm. Jag skulle få köra Riorik, "han var supersnäll, låg inte på någonting alls, det var praktiskt taget som att köra bil.."

Proffskusken..
Det finns en anledning varför en av oss är proffstränare och kusk och den andra slutade sin karriär i tolvårsåldern, efter att ständigt ha kört 30 sekunder över ponnyns rekord. Jag har aldrig varit med om att få kramp i armarna av att köra bil, men det fick jag när jag körde Riorik, trots att han var jättefin… Grosboisskogen är dock något alldeles extra, med rådjur efter vägarna och en massa hål efter vildsvinen, det hann jag uppfatta mellan intervallerna där Parling hånflinade åt mig när jag försökte hålla i så gott det gick..  

Efter att ha tvättat bort den värsta sanden tog jag på mig ballerinaskorna och pärlhalsbandet igen och försökte på nytt se ut som en elegant fransyska.. Vi tog en fyrarätterslunch på cantinan på Grosbois innan vi åkte till hotellet, Chateaux Marechal de Saxe, ett jättefint slott från 1700-talet, där varje rum är renoverat och inrett tidsenligt. Den tidiga morgonen (03.45) började göra sig påmind och vi somnade som stockar. Halv sex tog vi oss sedan till Grosbois för att dela på champagneflaskan som Håkan och Doreens häst Relook d’Occagnes vann på gräsbanan Chalons en Champagne några veckor tidigare.

Efter champagnen åt vi middag på vår stamrestaurang, La Ferme, som från början var bondgården till slottet vi bodde på. Här är Team Westholm välkänt och de vet exakt vad vi vill ha. Den stora skålen med vitlökssmör stod på bordet, liksom dalahästen med Team Westholm på, som Jörgen köpt som present. Den var så populär så ägaren Philippe undrade om de inte möjligtvis skulle kunna få en till att ställa på sin andra restaurang. La Ferme är verkligen en höjdare, de har en öppen grill i restaurangen, det enda som är negativt, fast positivt (för det blir otroligt god mat), men man luktar som om man varit på campingsemester när man går därifrån. 

Le jour de l’extreme
På lördagen hade vi lite sovmorgon (var i stallet klockan 09.00) och när Jörgen körde fort tittade jag och Håkan och Doreen på när Anthony red bl a Relook i ridhuset. Anthony har ju varit i Sverige och jobbat, men är nu tillbaka i Frankrike och kommer att rida våra hästar minst en gång i veckan. Han är otroligt duktig, lugn och fin och det var extra kul att se Riorik, som blev riden för första gången.

Innan vi for till Vincennes för helgens höjdpunkt bytte vi om till klänning och högklackat, för den här dagen skulle tydligen vara något alldeles extra. Och det var den! Alla hästägagare som har haft placerade hästar på Vincennes är inbjudna, till en dag med totalt 24 lopp där man kör om totalt 18 miljoner kronor, på en dag!! Vi försökte göra ett överslag hur många som var bjudna och vår gissning blev ca 1800 personer som i två stora tält blev serverade 5 rätter…. Det var verkligen ingen slibbig buffé, utan sparrismousse, anka, ostar, dessert, champagne… etc. Vi fick ett jättebra bord tillsammans med andra svenskar bl a Anders och Rose-Marie van Dapperen (Sponsor), Jim Frick med Anders Nordemo, Ron Kuiper med personal m fl. Jörgen som skulle ut och köra bytte plats med Danne som fick ta över till osten och deserten. Under dagen var det också flyguppvisning av franska armen, bungy jump (jag hoppade inte), uppträdande, ponnyridning etc. Dessutom hade de en skolbuss som körde på innerplan så att de inbjudna kunde se loppen i farten.

Quip var först ut och gjorde ett jättebra lopp som trea. Vi ställde upp och det blev nästan segerfoto, Doreen var jättenöjd med sin älskling (Quip alltså…). Senare på eftermiddagen startade stilige Spirit, som dock blev lite för ivrig bakom bilen och galopperade. Vi firade dock Quip och den underbara dagen (27 grader varmt och sol) med lite mer champagne på hästägarkafét. 

Innan vi for hem till Grosbois med hästbussen och Jenni och Damien träffade vi på en av killarna som jobbar på Vincennes. "- Jörgen, tu est le plus grand catastrophe suédois!", sa han. (Jörgen, du är den största svenske katastrofen). "-Nej, då fortsatte han, Jörgen är "un garcon gentil", men du måste lära sig franska, det är så många som vill prata med Jörgen, men som inte kan. "Qui, qui, sa Jörgen, bon garcon!

Hemma igen bytte jag skor (mina fötter var två storlekar större efter en dag i kokhetta och högklackat och jag gick absolut inte så där elegant som alla fransyskor gör..)

Galopp i spenaten
Söndagen hade vi packat matsäck (frukt och nötter och massa vatten). Det var skönt att Doreen var med, som också behöver äta regelbundet. En helg med bara Jörgen; "jag äter när jag får tid och Håkan; "cigaretter och kaffe fram till 12", hade nog inte varit riktigt lika lyckat. På våra personalträffar pratar vi alltid om att ta hand om hästägarna. Många av Team Westholm hästägare, däribland Håkan och Doreen, är dock väldigt måna om personalen, något som är väldigt uppskattat!

Vi for till Rambouillet, en gräsbana fyra mil söder om Paris, jättefin med en värmningsbana innanför och en tävlingsbana utanför. Parling blev kuskchampion med en femteplats med Ross de Crosse! Jörgen körde två galopper (Relook d’Occagnes och Sun Red) och Jim Frick körde även han galopp. Inga direkta framgångar alltså, men solen sken och det var spännande att se en nya typ av bana!

Väl hemma möttes vi av regnväder och nästintill översvämning! Och av världens gulligaste unge, som hade varit på skolavslutning, på växtloppis och planterat blommor i regnet!

På tordag kommer ett bildspel från vår resa som ni kan underhålla er med om nästa helg blir lika blöt som den som var. Dessutom kommer en ny "Westholm spekulerar", där Jörgen berättar om chanserna inför de kommande dagarna.

A bientôt!

Sara