Månadens Häst – Maj

Vi gratulerar Månadens Häst i maj – Graces Bird!

Graces Bird segrade 1/5 i ett försök av Courant Solvallaserien, tillsammans med Björn Goop i sulkyn.
Förstapriset bestod av 80 000 kronor och via den segern samt andraplatsen i finalen (värd 75 000) tog man hem titeln Månadens Häst för maj. Skötare är Jakob Asplund och äger gör Christer Nordin (uppfödare), Håkan Matz, Peter Langemar, Daniel Berglund, Hasse Backe och Lasse Granqvist.

Vi slog en signal till en av delägarna Håkan Matz: 

Stort grattis till utmärkelsen månadens häst! Berätta lite om delägargänget och Graces Bird.
-Jo, jag är god vän med uppfödaren Christer Nordin och vi har ägt hästen Remarkable Feet ihop sen tidigare. Vi har umgåtts en hel del och när jag fick frågan om att köpa in mig i Graces Bird så tackade jag ja. Därefter köpte även Peter Langemar, travrondens tipsexpert Daniel Berglund samt kommentatorerna Hasse Backe och Lasse Granqvist in sig, så vi har ett riktigt trevligt delägargäng som brukar ses när Graces Bird startar. Vad gäller Graces Bird hade vi stora förhoppningar på henne under 3-årssäsongen, men det klaffade inte riktigt när det gällde som mest, i uttagningarna till årgångsloppen. Nu verkar hon ha tagit till sig vinterträningen på ett bra sätt och inlett 4-årssäsongen på bästa sätt. Vi ser fram emot resten av säsongen med henne. 

Hur länge har du varit hästägare hos Team Westholm, och hur kom du i kontakt med Jörgen?
-Det började egentligen med att när jag var med som ordförande och byggde upp Julmyra Horse Center, efter att Julmyra Gård gick i konkurs 2009. Jörgen bjöd in mig till sin gård och så småningom gick jag med och köpte en andel i hästarna White Lightning (segrare i Guldstoet) och Global Amazone. 

Du är även med och äger andra travhästar hos teamet?
-Jag är som sagt med på tidigare nämnda Remarkable Feet, Santos de Castella (som hade en fin vinter i Frankrike med två andraplatser i tuffa gäng) och Natural Mine (tillsammans med Christer Nordin) som ståtar med tre raka segrar. Sedan är jag med i en ostartad 3-åring som heter Automatic Flight och en 2-åring vid namn Green Dream.  

Hur uppstod ditt intresse för travet?
-Det började redan vid barnsben. Mor och far hade travhästar och mitt första Elitlopp på Solvalla bevittnade jag 1961, där Kracovie segrade. Jag är dessutom utbildad som hovslagare och har bland annat jobbat på Axevalla travbana. Jag har även arbetat åt den legendariske hästkarlen Uno Swed. Sen hade jag ett uppehåll från travet men intresset kom åter kring millenieskiftet. 

Avslutningsvis hur ser din travsommar ut. Har du några tävlingsdagar som du inte gärna missar?
-Primärt så besöker jag travbanorna när någon av mina hästar startar. Utöver det försöker jag gå på så mycket trav som möjligt. Jubileumspokalen missar jag sällan. Det är en mycket trevlig travdag.  

Du och Christer har Natural Mine till start imorgon på V86 och sedan startar månadens häst för maj, Graces Bird, på Gävle under fredagen. Stort Lycka till med starthästarna och ha en fin sommar!