Månadens Häst – April

Vi gratulerar Månadens Häst i april – Holster!

Holster segrade 28/4 i Grand Prix Joseph Perrier på gräsbanan Chalons-en-Champagne, tillsammans med Florian Desmigneux i vagnen. Förstapriset uppgick till 8 100 euro / 90 821 kronor och via den segern samt en andraplats tog man hem titeln Månadens Häst i mars.

Se segerloppet i Chalons-en-Champagne här

Skötare är Ann Kristin Rasmussen och äger gör Olof Brodin Chartering (familjen Granath) tillsammans med Peter Magnusson.


Stefan och Bengt Granath vid en tidigare seger.

Vi fick ett par minuter med delägare Stefan Granath / Olof Brodin Chartering: 

Stort grattis till utmärkelsen månadens häst! Berätta lite om resan med Holster.
-Tack. Det var Jörgen som tyckte att han va fin på auktionen i Deauville 2018, och köpte in honom för 22 000 euro. Vi äger 60 procent och sen har Peter Magnusson även en del. Det är lite som i USA att det är mycket fina pengar att tävla om i Frankrike. Holster har sprungit in 130 000 av totalt 133 000 euro på fransk mark, huvuddelen i lopp på gräsbanor. Han har tagit 14 segrar på 44 starter i Frankrike och är en hedershäst. Sen får man tyvärr inte den där riktiga feelingen när man inte kan vara på plats och se loppen. Vi följer såklart sändningarna på LeTrot men det är inte samma sak som live. 

Hur kom du och familjen Granath i kontakt med Jörgen, och när var det?
-Det var i samband med att min son Markus började sommarjobba hos Jörgen som ung. Jörgen har varit väldigt reko och hjälpt Markus hela tiden och stöttat honom under hans uppstart som egen tränare. Vi har logiskt sett de flesta hästarna i träning hos Markus men hade även ett gäng hos Svante Båth. Nu när Svante har slutat som tränare har vi flyttat ett par hästar till Jörgen. 

Ni (familjen Granath) äger i dagsläget ett stort antal travhästar, berätta lite om hur intresset för travet uppstod. 
-Min far Bengt och hans bror har pysslat med travet länge. De hade till exempel Nimble One hos Jan I Jönsson. Jag började gå på Solvalla i 17/18-årsåldern. Jag hjälpte även till med att köra häst hos “pop-stallet” Raymond Ström / Kjelle Brandt på helgerna. Pappa hade väl till en början 3 till 5 hästar hos Raymond. Sen har det blivit mer och mer och tog rejäl fart när Markus tog ut sin licens. Nu börjar det bli väldigt stort i och med att vi även har börjat med uppfödning sen en tid tillbaka. Vad gäller matchning och kontakt med tränarna så är det numera mest jag och min fru Lena som sköter det, även om Bengt ofta pratar med sitt barnbarn Markus. 

Din son Markus B Svedberg, är välkänd inom travsporten. Du har även två andra söner som är framstående inom idrottens värld.
-Niklas (Svedberg) är hockeymålvakt och har spelat i flera olika länder och gjort en häftig resa, där topparna varit SM-guld med Brynäs 2012 och NHL-debuten för Boston Bruins. Han spelade senaste säsongen i Björklöven men nu är det inte bestämt vart han tar vägen. Sen spelar min yngsta grabb, Lukas Granath, innebandy för Djurgården. Tyvärr åkte laget ur Allsvenskan i år men vi hoppas de går upp igen. Båda killarna är mycket duktiga inom sina sporter och det är kul att följa deras framfart. 

Avslutningsvis hur ser din travsommar ut. Har du några tävlingsdagar som du inte gärna missar?
– Ja, vi trivs bra i Halmstad och på Tylösand under Sprintermästaren, och till Stochampionatet blir det husbil på campingen. Sen rullar det på med Gotlandslöpningen innan man vill se kriteriet och Derbyt på plats. Det är tufft att hinna med allt trav under sommaren men vi gör vårt bästa, avslutar Stefan. 

Tack för samtalet och ha en skön sommar!