Global unghästsatsning

Global unghästsatsning

 

En mycket intressant unghästsatsning på gång, uppdelat i tio andelar. Jag känner att jag har väldigt bra koll på den exteriöra biten, och med denna satsning kommer vi krydda exteriören med riktigt bra stam. Inget snack om att vi har väldigt höga målsättningar för dessa hästar. 

Intresset har varit stort, till och med väldigt stort, och massor av traventusiaster har hört av sig och bokat andelar. Jag ska åka på Kriterieauktionen i Sverige, Deauvilleauktionen i Frankrike samt Lexingtonauktionen i USA. Där ska jag köpa en häst från varje dominerande travland, för en total prissumma på cirka en miljon kronor.

Satsningen ser ut som följer:

Alla tio andelsägare satsar 150 000 kronor plus moms vardera, där en miljon (det vill säga 100 000 kronor per andel) går till hästköp. Sedan finns 500 000 kronor kvar i kassan, till driften av hästarna som räcker till ungefär 1/1-2018. Varje kvartal kommer man få en avräkning på mejl, vad saker och ting har kostat med mera och en avstämning hur mycket pengar som  finns kvar gemensamt.

Svenska hästen: Kommer anmälas till alla svenska årgångslopp och premiechansningen. 

Franska hästen: Kommer anmälas till E3 och Euro Classic Trot (Kungapokalen & Sprintermästaren), Europaderbyt och även Breeders Crown om stammen är startberättigad. Tanken är att hästen gör några starter i Sverige för att sedan gå vidare till vår filial i Frankrike och tävla på Vincennes där vi har haft fina framgångar tidigare. I Frankrike finns inga insatslopp, den blir startberättigad i alla lopp. 

Amerikanska hästen: Kommer att betalas in till Hambletonian och ytterligare några lopp på hösten som treåring i USA. I Sverige kommer han betalas in till Euro Classic Trot (Kungapokalen & Sprintermästaren) och även Breeders Crown om stammen är startberättigad. Han kommer börja tävla i Sverige, och visar han kvalité av toppklass så är siktet inställt på USA – och de stora loppen där under hösten 2018. 

Alla tre hästarna kommer tränas upp och formas på Karlsros nya unghästcenter i Sala som är under uppbyggnad. 

2018 är ett mycket spännande år för svensk travsport, då Pokalåret ska träda i kraft med ytterligare 60 miljoner kronor i prispengar till treåringarna vilket kommer ge en härlig vitamininjektion. Inga treåringslopp i svensk travsport 2018 kommer köras med mindre än ett förstapris på 50 000 kronor. 

I början på december, när hästarna är köpta, blir det middag hemma hos familjen Westholm där vi bestämmer stallnamn, som kommer stå i programmet, och lär känna varandra. Elitloppslördagen nästa år, på kvällen efter tävlingarna, blir det ytterligare en träff i Stockholm med middag och diverse trevligheter där vi bedömer vilka individer vi fått tag i och utvärderar satsningen så långt.

Information om hästarna kommer fortlöpande via filmer, sms, hemsida och en travapp som vi håller på att skaffa.  

Ekonomiska upplägget med mera

* Bolagsformen blir samägande i ett enkelt bolag. Företrädare Team Westholm AB, som skickar fakturor och betalning sker till klientmedelskontot (LRF Konsult).

* Administrationen sköts av LRF Konsult. De har pengarna på LRF Konsults klientmedelskonto , där de sköter betalningarna löpande och kvartalsvis redovisar kostnader och inkomster till delägarna. De pengarna som blir kvar efter inköp av hästarna, det vill säga 500 000 kronor eller mer, går till löpande kostnader. Pengarna beräknas räcka till december 2017. Därefter betalar delägarna kvartalsvis i förskott 15 000 kronor/andel. Prispengarna betalas ut kvartalsvis.

* Beslut kring hästarna som inte rör den dagliga driften som operativa ingrepp, försäljning, flytt av häst, utlandsstarter kommer beslutas bland delägarna, där 2/3 majoritet gäller. Eventuella frågor kommer gå ut via mejl.

* Hästarna försäkras till 100 000 kronor över inköpspriset. På mötet vid elitloppshelgen tar vi upp frågan om eventuellt nytt försäkringsbelopp. 

* Avtal om bolagspunkter kommer att signeras vid första stallmötet. 

* Vid försäljning av andel, gäller hembud till övriga delägare. 

* Bokning av andel, då gör du så här: Ring Jörgen (eller mejla jorgenw@teamwestholm.com) och meddela dina kontaktuppgifter så meddelar han LRF-konsult som i sin tur skickar en faktura på 150 000 kronor plus moms som skall vara betald 15/10-2016.