“Bästa betyg för sin kundservice”

Gösta Axelsson om hästarna och storköpet…

Gösta Axelsson är en rutinerad hästägare, med Running Sea som största namnet på hästägarlistan efter ett storköp på 1990-talet. 

Axelsson, som bor i Sala, är ofta ut och hälsar på teamet och brukar då beskåda sina hästar i träningspassen tillsammans med sin fru Margit. Ma Running och Sete har de i träning hos Westholm, och Sete startar på fredag på Rommetravet. Vi tog pulsen på Axelsson – och surrade trav i allmänhet.

Hur är läget Gösta?

– Det är bra, det kravlar på. 

Vad är det som gör att du satsar på Team Westholm?

– Jag har haft hästar på många ställen, men det finns ingenstans där vi hästägare blir så bra bemötta. Helt tveklöst är det så, och jag har känt Jörgen sedan han var litet barn och så har vi ett jaktintresse ihop. Han får bästa betyg för sin kundservice – bästa tänkbara. 

Du var med i en storaffär och köpte Running Sea, berätta lite mer om det.

– Jag och en kompis skulle köpa en riktig häst, och då blev det Running Sea för 5 179 000 kronor. Men kompisen hoppade av, så jag blev ensam på hästen bara för att tränaren ville starta hästen i ett lopp som inte min kompis ville och då hoppade han av. Vi tog hem honom till Sverige då han hade hade sju raka segrar i Amerika och Jim Frick fick träna hästen. Han var bra, jag fick vara med i Elitloppet med honom och det var häftigt.

– Där blev han påkörd och Jim Frick blev alldeles vansinnig, han menade att hästen varit sämst tvåa utan den fadäsen. Vi hade mycket roligt med den hästen då vi tävlade en hel del utomlands och fick många fina minnen. Han sprang in 2,5 miljon i min ägo, men sedan fick han överträningssymptom och då ville jag inte förstöra avelsvärdet så jag tog honom till avel. 

Vad är ditt största hästägarminne?

– Elitloppsstarten. Det var roligt att bara få vara med där, och totalt hade Running Sea elva raka segrar och därför fick han vara med i Elitloppet. 

Vad tror du om Setes chanser på fredag?

– Det är dåliga chanser kan jag tro, ha ha. Nej då, det är en bra häst men det är svårt med trav. Kul att Jorma Kontio kör, han är en mycket god vän till mig. 

Till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag får vara frisk, säger Gösta Axelsson. 

Vid tangenterna: Patrik Fernlund, som fick en passning till slut av Gösta:

– Båda jag Margit tycker att du kör bättre än du tippar, men ingen av tipsexperterna kan tippa. Så du har tur som kan köra i alla fall...