Viscounts ägare om loppet!

Här snackar vi grundlig analys…

Roger Jalsing, delägare i Viscount, har tidigare visat sig vara en oerhörd skribent med långa utläggningar inför hästens starter.

Nu, om någon timme, är det årsdebut – här nedan kan du läsa hans alster som han skickade till övriga delägare. Roger har gett oss godkännande att publicera mejlet, varsågoda! 

 

Travvänner,

 

Närmar sig årets första start och således kick-off för bankomatsäsongenJ Har redan intecknat en del och kommer köpa en bil till min käresta men Jörgen känn ingen press, ingen alls.

 

Skämt åsido nu är det dags för årsdebut och personligen har jag sett framemot det under hela vintern. Vintern förresten är ju fortfarande allestädes närvarande och för att citera en gamäng på Twitter: ”beställde snö till Jul men missade att det var Postnord som levererade.” 

 

Att lista ut hur comebacken ska avlöpa är ju naturligtvis inte lätt men han har varit frisk och fräsch hela vintern och tränat på. Därtill har stallet bra form och motståndet, med all respekt, är inte det värsta bland fyraåringarna.

 

När ATG inflaterade V75 för tre år sedan blev Långfredagens trav på Färjestad en V75-omgång och sedan dess har detta fyraåringslopp avgjorts. Tidigare segrare är: Edge Boko 2015 (Carabinieri var tvåa från tillägg), M.T. Kingofthehill 2016 och Great King Wine 2017. Två vinnare från tillägg och en från start (Edge). 

 

Alltså ingen tydlig fördel för någon av volterna men normalt är det en fördel start i denna typ av lopp. Dessutom är ju Färjestad en typisk speedway-bana där det är oerhört gynnsamt att vara med i den främre träffen direkt.

 

Analysen: Loppet innehåller fyra hästar som inte startat på minst ett par månader förutom Viscount även: Quite A Charm, Muscle Lane och Exquisite Sisu. Muscle Lane har dessutom bytt tränare  från Bergh till pappa Untersteiner. Dessa blir ju svårare att bedöma mer än på gamla meriter.

 

1)   Startade senast 180101 och gjorde då en helt OK insats från knepigt läge har vunnit två KSEK 50 lopp och kusken har knallform och tillhör sverigeeliten. Från ett bra läge bör hon kunna nypa en bra placering. Har inte visat någon rejäl startsnabbhet men kan med lägets hjälp ändå ta ledningen för att släppa? Min gissning är att comeback och sto borgar för ett snällt upplägg.
Kusken har två V75 segrar sedan 2012 på Färjestad och tränaren noll.

2)  Fick senast ledningen gratis när ledaren felade, släppte sedan till Eearn N’Burn (vinnaren) när denne kom och hängde med ok till tredjeplatsen. 1640v 15,4. Bör inte kunna vara bättre än fyra om snällt upplägg nyttjas.
Kusken har noll V75 segrar sedan 2012 på Färjestad och tränaren noll.

3)  The King bör komma ut med spelande muskler och ett sug efter segrar. Kusken aviserar snällt upplägg men på rent grundkunnande ska han vara med i den främre träffen.
Kusken har noll V75 segrar sedan 2012 på Färjestad och tränaren två.

4)  Frontade senast från spår åtta på Örebro men släppte i första starten på två månader. Hängde med hyfsat in i mål utan något sparat. Kom inte iväg snabbt från spår tre i volt senast han provade startmetoden. Galopperat två gånger, båda vid BF RO (Barfota runtom) verkar travsäker med ”rätt” balans. Tror inte han vinner men kan nog vara fyra, femma.
Kusken har noll V75 segrar sedan 2012 på Färjestad och tränaren noll.

5)  Mycket bra på Eskilstuna senast 2140a spår åtta när han vann. Kom ner bra i tredje ytter som byttes till andra ytter 1200 kvar. Blev först utvändigt när dödenshästen kröp ner i rygg ledaren 850 kvar tog ner ledaren enkelt över upploppet, bra insats men inte alltför tufft gäng. Fick däng av fyran på V75 i december då gick han i ledningen och fyran i dödens på honom sista varvet. Dock var stall Liljedahl kallare än den sibiriska tundran vid den tiden. Nu har han fått sprutt på stallet igen och hästen bör vara med i främre träffen.
Kusken har två V75 segrar sedan 2012 på Färjestad och tränaren noll.

6)  Startade senast på Mp 2160v spår åtta och fick ett bra lopp småningom i andra ytter efter många galopper, kunde sitta kvar till upploppet och gjorde allt vad som stod i hans makt för att inte vinna loppet, klen. Är rätt rask iväg och tar nog initialt ledningen men lär väl inte köras där? En mindre slant till Lennart?
Kusken har sju V75 segrar sedan 2012 på Färjestad och tränaren tre.

7)  Tycker nog Bosse är den som visat mest hittills  i år och inte minst senast då han först fick  andra ytter som blev dödens dryga varvet kvar men tågande undan och vann plättlätt på Valla över 2640a spår nio. Rejäl insats av en stadig bit med Maharajah som pappa. Jorma Kontio är ju som bekant Nordens mest segerrika kusk och trots att han i år fyller ”pension” är han fortfarande en riktigt bra kusk. Men två saker som sticker ut med Jorma, de många segrarna till trots, han trivs inte i bike (knappast aktuellt heller) och han har nog aldrig riktigt lyckats från springspår. Vet inte varför men verkar inte vara hans grej och nu när han dessutom får en riktigt stor häst som inte är alldeles enkel att vända runt och skicka med kan det bli en del strul. Färjestadsbanan är också ganska smal vilket missgynnar springspåren. Är med i främre träffen men har inte råd att bli hängande i spåren och dödens för att vinna.
Kusken har åtta V75 segrar sedan 2012 på Färjestad och tränaren noll.

8)  Svärfars (Jörgens) bidrag i detta lopp och ett fint sto som var ute i ett ganska fint lopp på GS75 i lera och sörja på Gävle senast och blev trea från 2160v spår sju. Kaj lyckades inte få iväg henne något vidare från springspåret och hamnade djupt ner i kön men avslutade vasst via tredjespår i sista sväng och trots att hon bröt ned hundra kvar och tappade fart gick med full fart över mål, bra. Ston har ju som regel det tufft mot hingstar och valacker så det blir nog tufft att vinna men hon har ett drömläge för en smygare och med lite glid slutar hon ganska långt fram. 
Kusken har noll V75 segrar sedan 2012 på Färjestad och tränaren tre.

9)  Gick OK efter galopp i breddlopp senast 2660v spår fyra på Örebro. Ska inte kunna vinna.
Kusken har noll V75 segrar sedan 2012 på Färjestad och tränaren noll.

10)            Har ju inte startat sedan september förra året och kan inte bedömas alls. Men Peter säger att hästen är mycket tränad och känns bra men kommer att få ett passivt upplägg. Har plockat pengarna i tre lopp resten har varit galopp.
Kusken har tre V75 segrar sedan 2012 på Färjestad och tränaren tre.

11)              Tidig favorit i spelet och hästen har vid flera tillfällen visat att det rör sig om en ganska bra häst. Senast på Axevalla över 1640a spår nio (spelad till 1,5) kom han igenom perfekt och fick andra ytter och gick på in i sista sväng och vann lätt dock i beskedligt motstånd. Fin häst med lång hals (är bra att ha i tät slutstrid) efter Love You och med inte helt okände Viking Kronos som morfar. Jag tror inte att den vinner det här. Om det är ett uttryck för önsketänkande är jag osäker på eftersom vi hästägare (inte alla) har ett självskadebeteende vad gäller optimismen för ens egna häst och att andras är aldrig lika bra som vår. Tänker på Magnus Lillieborgs kommentar: ” du kan säga till en hästägare att han har en ful kärring och dotter men säg för fan inte att han har en dålig häst!” 
 Käkar upp Annie Lööfs kvarvarande sko om den vinner. Detta är inget hånfullt mot hästen, åtminstone inte menat så, utan ett uttryck för att jag tror ett par hästar kan gå en låg femton tid eller en bit under från start och då ska de på tillägg harva i spår och landa på en låg fjortontid, något jag helt enkelt inte tror de klarar på fredag.
Kusken har åtta V75 segrar sedan 2012 på Färjestad och tränaren noll.

12)            Hästen har sammanlagt startat i tio KSEK 100-lopp utan att vinna. Det har ju gett hästen hårdhet och det här är ingen helt oäven kombattant. Men precis som övriga från tillägg får den svårt trots att Sveriges just nu överlägset bäste kusk sitter upp bakom, Björn Goop. Kommer att ta en slant men vinner inte.
Kusken har tolv V75 segrar sedan 2012 på Färjestad (flest) och tränaren noll.

13)            Har inte startat sedan tidigt i december och är svårbedömd. Hankade sig med till BC-finalen som treåring men blev helt utan pengar i finalen och var tvåa i Jarlsberg i Norge där han fick KSEK 162 på ett bräde. Gillar pappan till hästen: S.J.’s Caviar som lämnat åtskilligt med riktigt bra hästar men det hjälper föga på fredag. En slant är allt han kan få.
Kusken har noll V75 segrar sedan 2012 på Färjestad och tränaren noll.

 

Sammanfattning:

Tycker att vår kung ska ha en vettig chans att till och med segerstrida. Kan se ett scenario där Jörgen, som i min bok är en vass startkusk, kan få iväg Viscount så pass bra att han kan hinna först fram till Baliff och överta. Sedan kommer Jorma som en ilsken skogsfinne och beroende på hur han har fått öppna och hur vår känns för dagen blir valet därefter….?Som sagt självskadebeteende var ordet.

 

Roger S och jag plus Ludde sju år bärandes på sin kudde och två surfplattor åker ner på fredag och hejar fram vår tappre springare. Ringde Johan på Färjestad idag och han hade exakt två platser kvar i restauranten (Ludde får också plats). Är detta en indikation på någonting så bör både hästens prestation och spelet bli riktigt braJ

Vi kämpar,

Roger