”Travsporten måste föryngras”

Möt hårdsatsande Rolf Bergvall…

Företagaren Rolf Bergvall har ägt hästar i cirka 20 år, och han har tappat räkningen på hur många hästar han ägt genom alla år men det är åtminstone ett 20-tal enligt honom själv. Han har även bedrivit uppfödning, och fött upp fyra hästar själv. Bästa hästen Bergvall ägt hittills är Lost Without You som sprang in 1,6 miljoner kronor och som tävlade framgångsrikt i Sverige och i Frankrike. Nu äger han bland annat kapable Vermouth Tonic, som startar i Frankrike på torsdag. 

Vi passade på att ta en intervju med hästägaren. 

Du satsar en hel del på fransk travsport, vad är det du gillar med det?

– Det är en extra krydda. Framförallt är det bättre pengar att köra om, och det är kul att åka dit och gå på trav. Det är inte bara Vincennes som lockar, utan det är kul att besöka andra banor också. Sedan är det roligare lopp där, de kör på ett annat sätt. Som åskådare är det roligare att se tävlingarna. 

Är det något från den franska travsporten som den svenska travsporten borde ta efter?

– Det är en ganska stor fråga men det känns som att man har mer fokus och blick för hästägarna i Frankrike. Man känner sig mer uppskattad där, det är en allmän känsla jag har fått. Man välkomnas på ett annat sätt än här hemma. Jag har blivit inbjuden på den årliga hästägarfesten de har på Vincennes några gånger, och det är en jättetillställning som säkert kostar massor med pengar. 

Du besöker ofta auktionen i Deauville, är det en bra auktion i dina ögon?

– Klassen på hästarna är högre på den auktionen än till exempel Kriterieauktionen. Det som gör den auktionen så intressant är att du köper en franskfödd häst och får mer startmöjligheter än vad till exempel en svensk häst får. Men det har bara blivit två köp, men det blir säkert fler. 

Du är en trogen gäst av Prix d'Amerique-middagen teamet arrangerar, brukar du ha trevligt där?

– Ja, det är en höjdpunkt. Det är en trevlig tillställning och man träffar mycket trevligt travfolk. Jag har snart varit på Prix d'Amerique 20 år i rad, och det är ett arrangemang jag sällan missar. 

Berätta om ditt bästa hästägarminne?

– När Lost Without You gjorde första starten i Frankrike, det var på Vincennes dagen innan Prix d'Amerique. Man hade ingen aning om hur han skulle stå sig mot de hästarna, men han blev tvåa då och det var häftigt. Han vann inte, men var nära. Sedan vann han nästa start i Enghien, men det var första starten på Vincennes som var häftigast. Det var otroligt häftigt att bara se honom på banan när han värmde då kommer jag ihåg. 

Vad är det som lockar mest, spelet eller sporten?

– Jag spelar lite, men sporten är roligast. 

Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– He he. Det är att man äntligen kommer igång med en satsning på hästägarna och travpubliken och försöker föryngra sporten. Åldersprofilen på travpubliken är för hög, det är ett jätteproblem. Det är för få yngre som kommer till sporten, säger Rolf Bergvall.

Vi tackar för intervjun och önskar lycka till i framtiden!

Vid tangenterna: Patrik Fernlund