Tillbaka från vackra Harstad!

Tillbaka från vackra Harstad!
Nu är vi tillbaka från Nordnorge och Harstad dit Jörgen och jag var uppbjudna i helgen. Harstad travpark hade V5 och Dagens Dubbel i går och sitt största lopp för året. Jörgen blev tillfrågad att komma dit och hålla föredrag och köra lopp. Det blev en oförglömlig helg i ett helt underbart landskap med otroligt trevliga norrmän!

Vi landade på fredag eftermiddag. Med oss från Oslo hade vi Even Elvenes och Rikard från Rikstoto i Norge. Vi blev hämtade av Per från Harstad som förutom jobbet som taxichaufför (med resor upp till 100 mil enkel väg…) även är "löpsleder" och alltiallo på Harstad. Vi hann bara slänga av oss väskorna på hotellet innan det var dags för det som Jörgen hade sett framemot mest av allt, fisket.. Vi åkte ut på en fiskebåt som ägdes av skepparen Reidar (en man vi blev väldigt imponerade av, han kunde vara ute i veckor själv i sin båt på vintern…). På båten fanns flera personer ifrån Harstad travklubb. Vädret var helt underbart, soligt, allldeles vindstilla, perfekt för en fisketur på fjorden. I Reidars fina båt kunde vi se exakt var fisken fanns och när vi hade ätit de färska räkorna som vi fick på vägen ut var det dags att prova lyckan med fiskespöt. Jag är inte fiskexpert och inte Jörgen heller, men det var nästintill omöjligt att inte få napp. De fastnade på kroken i både svansen och fenorna och ibland fick man två fiskar på samma lina. Jörgen, som den tävlingsmänniska han är fick givetvis lov att slå Even, något jag tror han gjorde. Det var en helt fantastisk kväll och natt, som aldrig blev mörk. Solen gick ner mellan halv tolv och halv två, så när vi klev av båten runt halv två var den på väg upp igen.

På lördagen blev vi hämtade klockan 11 för att titta på Pers flickväns gård och deras hästar. Efter det var det dags för nästa fiske, på fjället med travtränaren Dag-Roar och hans son. Har var det dock lite svårare att få fisk, så det enda vi fick med oss, förutom en härlig naturupplevelse var några hjortron.

På kvällen var det dags för Jörgens föredrag, som skulle vara på Harstads travbana. Det var mycket folk och flera av dem hade kommit från travbanor långt bort som Kirkenes (102 mil enkel…), Bodö (7 timmar med bil) etc. Givetvis skulle de även ha starthäst dagen därpå. Föredraget som handlade om Jörgens upplägg med exteriör, utedrift, Frankrike etc gick bra och det avslutades med lite grillning. Därefter var det utgång med de "galna" nordnorskorna och med Even som inte var så mycket sämre han!

På söndagen tog vi det lugnt och promenerade i Harstad fram tills travet började. Jörgen skulle köra fyra hästar, därav en som han har haft i träning själv, Einstein Broline (som var i fin författning) och en som han varit med och köpt, King Kosmos. Det var dock inte någon större lycka på ovalen, Einstein som var favorit hade inte sin bästa dag och tappade traven (eller så blev han så chockad när han träffade Jörgen igen… :), men Trine som tränade vann ändå med sin andra häst i loppet, Fantom Rols! King Kosmos hade inte tävlat på ett tag och blev även han lite trött. Även om framgångarna uteblev så var det ändå en riktigt rolig upplevelse! Bäst var när "löpsledern" Per fick avbryta starten för det "var sauer på banen", dvs får som hade gått upp på travbanan!


Einstein Broline

Nu har vi kommit hem till Rättvik och fått träffa och pussa på Signe som har vuxit bara på fyra dagar! I kväll blir det trav här och Jörgen har ett gäng till start, där bästa chansen är Maple Hills Figo. Startar gör också Beauty Class som har känts jättefin i träning. Spännande!

Vi vill tacka alla trevlig människor i Harstad för en otroligt bra helg med många fina upplevelser och även Even och Rikard för ett trevligt sällskap!

Sara