Strömbergs häftiga resa med ponnyn Pompe!

“Jag har aldrig tränat en häst tuffare”…

På fredag körs ett annorlunda lopp på Romme. Loppet är döpt till ”Ponnytravarloppet”, där bara kuskar som kört ponnylopp får delta. En av dessa är Jörgens svärfar, Hans R Strömberg, som har en härlig historia att berätta från sina ungdomsår tillsammans med ponnyn Pompe och på fredag är Strömberg äldst i loppet bland de deltagande kuskarna. 

– Jag köpte Pompe när jag var elva år gammal, och då var hästen bara fem månader. Sen körde vi in honom som ettåring och startade som tvååring och han vann direkt. Sen var han med i Kriteriet och Derbyt, och var trea båda gångerna. Sen var vi till Gotland 1968 och åkte sedan tillbaka dit varje sommar och tävlade. När jag blev 18 år tog syrran över hästen, och han vann SM två gånger. Han tjänade 13 000 kronor totalt, och gick 1.45,7 över 2 600 meter. Vi var land och rike runt med den där ponnyn, det var faktiskt riktigt häftigt. Jag har aldrig tränat en häst tuffare för han fick springa bakom de stora hästarna och det gav ju resultat. Hästen blev 33 år gammal, och det var massor av kuskar som körde honom. Bland annat körde Hans G Eriksson och Åsa Holmberg honom i lopp, säger Strömberg.

Många minnen, men vilket är ditt bästa minne med ponnyn?

– Jag vann ett fyraåringslopp på Solvalla 1968, och hederspriset där var en silvertallrik som Ponnytravförbundet kommit över från Ryttarolympiaden 1956, så det var riktigt fint. Den tallriken har jag kvar än. 

Vad säger du om fredagens lopp?

– Det var lite konstigt, men jag tackade ja. Ha ha! Det kanske är en rolig grej att visa upp att det är där man ska börja. Det gäller att få in tävlingsdjävulen, och det fick jag med ponnyn. Det var vinnarinstinkten som vaknade till där och det behöver man för att lyckas inom travet.

Vad tror du om chanserna med M.T.I'M Hot i loppet?

– Hon har inte visat någon riktig vinnarinstinkt, så vi får ligga lite lågt då hon dessutom får dåligt spår.

Till sist: Hur är det med stallets nuvarande stjärna On Track Piraten?

– Det verkar bra. Jag planerar att starta honom på Bergsåker den 19/11, säger Hans R Strömberg.

Vid tangenterna: Patrik Fernlund