”Som Janne Långben”

Hanna Rexhammar om ”Ozzy”…

Hanna och Peter Rexhammar är goda bekanta till Jörgen, och äger Armanbo Gård – där Team Westholm tidigare var och tränade sina hästar. De äger Osbourne Cox som gjort tre starter hos teamet. Resultatet: Etta – tvåa – galopp. På lördag startar hästen i Sundsvall, under deras stordag. Vi slog en signal och surrade lite trav med damen i familjen. 

Ni äger och är uppfödare till Osbourne Cox – berätta historien bakom honom.

– Vi köpte mamman när hon var ett år gammal, och hon är snart 20 år. Jag tränade mamman som ung, och tyckte det kändes som en riktigt fin häst. Så vi lämnade henne till Stig H, där hon var riktigt bra och sprang in 770 000 kronor. Som treåring sprang hon in nästan en halv miljon, och var rankad som nionde bästa sto i landet och mötte Hilda Zonett några gånger och slog faktiskt henne någon gång, men då var Hilda dålig. Så det blir kul när "Ozzy" ska möta hennes avkomma på lördag… Sedan blev Wild Rosebud skadad som fyraåring, och då tog vi hem henne och i samma veva köpte vi Armanbo Gård och sedan gjorde hon en del lopp för oss med Jörgen som kusk (tog sitt rekord i Mikkeli, 1.12,9 med Jörgen i vagnen). Sedan betäckte vi henne, men vi har bara fått fram tre föl efter henne. Osbourne var enormt stor när han föddes, och han kunde knappt stå upp i början. Och stor är han fortfarande, som Janne Långben.

Vad säger ni om hans inledning på karriären?

– Han har alltid haft problem med koordinationen, men han är väldigt stark och jag har väntat på att det ska släppa. Jörgen är duktig på krångliga hästar, och därför fick han träna honom. Det är perfekt för honom, och han har gjort det bra så här långt. Det viktigaste för hästen är att tävla regelbundet, för att få upp farten och lära sig springa fort – det brukar bli bättre och bättre då. Senast visade han att han kan speeda lite också, vilket var positivt. Kommer han slappna av så tror jag att han borde bli bra. 

Han startar på lördag, åker ni till Sundsvall och hejar?

– Ja, vi har bokat en trevlig restaurang på lördag kväll i Sundsvall och bor kvar på hotell. Det blir trevligt, och sedan åker vi hem i lugn och ro på söndag.

Vad tror du om hans chanser?

– Hilda Zonetts avkomma blir svårslagen, den verkar otroligt bra. Men han fick ett kanonspår och har möjlighet att få ledningen. Kanske släppa till Berghs häst och hänga med där bakom? Vi är glada om han blir tvåa. 

Till sist Vad önskar du dig mest av allt just nu? 

– Att jag kan hålla på mer med hästarna, för tiden går mest åt till våra företag, säger Hanna Rexhammar. 

Vid tangenterna: Patrik Fernlund