Slaget om Ådalen!

Kompisarna från Ådalen strider på V75 – “det ska inte bli slagsmål”.

Den mentale coachen Stig Wiklund, affärsrådgivaren Mats Norberg och uppfödaren Eivind Ekebjörk är vänner sedan många år tillbaka men på lördag är de fiender på travbanan. Deras hästar, Ulvsås Brasse, Mana Grabben och Eldvin slåss i V75-5, vintercupens final med 200 000 kronor till vinnaren, och prestigen är stor. Vi slog en signal till hästägarna och tog de på pulsen inför lördagens lopp där det blir en sevärd fight. Gemensamt för kompisarna är att alla är hästägare hos Team Westholm.

* STIG WIKLUND: Mental coach, har jobbat med flera stora idrottsprofiler. Deläger Apollon de Kacy hos Team Westholm:

Hur kom du i kontakt med travsporten?

– Det var en bra fråga. Genombrottet kom 2004 när vi fick priset som Sveriges bästa arbetsplats (Rossö Gård). Det blev artiklar och efter ett tag ringde Robert Bergh och frågade om jag var intresserad av att komma till hans ställe och göra det till bästa arbetsplatsen. I och med det fick jag en del i travhästen Charles de Gaulle i arvode och han sprang nästan in en miljon kronor. Han var mest skadad, men däremellan var han magisk. På den vägen är det.

Vad var det som fick dig att satsa på travhästar?

– Det som är roligt är spänningen, upplevelsen och gemenskapen. Jag kan ingenting om stammar och så, men det som driver mig är att se en häst tävla, det tycker jag är fascinerande. I ett travlopp kan allt hända och det är så jäkla kul. Snacket före, under och efter är roligt och trav är en fantastisk folkrörelse som alla kan hålla på med. Det kan komma en miljardär och en arbetslös och båda kan syssla med trav, det gör sporten unik. För mig har det nästan blivit en häst varje år, jag är delägare i sju hästar nu.

Du är delägare i en fin treåring, Apollon de Kacy, hos Team Westholm, vad har du för förhoppningar på honom?

– Jag var och kollade på Solvalla på kvalet, han såg dunderfin ut. Det känns jätteroligt och det vore kanonskoj om det blev en bra säsong för Apollon. Jag tror det finns alla förutsättningar. Jag och Mats Norberg har en häst gemensamt, och på lördag slåss vi om segern på V75. Det är fascinerande.

Du har jobbat en hel del med Team Westholm, vad tror du det har gett gruppen?

– Jag tror det gett dem något bra, att det är viktigt att man drar åt samma håll och att alla behövs. Den mentala biten är viktigt, och alla måste förstå att det handlar om hela laget och inte bara om Jörgen, Robert Bergh eller Jan-Olov Persson. Det räcker inte för Modo att ha "Foppa", alla måste bidra för att det ska bli något bra. Det är ett lagarbete, sen har man alltid någon som är ansiktet utåt. Jag brinner för hästskötarna, de är otroligt viktiga.

Ulvsås Brasse på lördag i V75-5, hur tror du det går?

– Det beror på om han kan gå utan skor, kan han det är han med på lijen och det är intressant med Björn Goop bakom honom. Han har stora förutsättningar om han har den form som han hade i höstas. Han ska absolut streckas.

Hur viktigt är det att vinna slaget om Ådalen?

– Ha ha, det blir en prestigekamp och det jäkliga är väl att Eldvin går vinnande ur striden så det kan bli så att jag och Mats får kasta in handduken. Jag tror Eldvin vinner.

Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att Johan Olsson vinner 15 kilometer i världscupen och att Ulvsås Brasse vinner på lördag, det vore en höjdare, säger Stig Wiklund.

* EIVIND EKEBJÖRK: Uppfödare och delägare i Eldvin. Även delägare i Mana Grabben:

Hur länge har du varit uppfödare?

– Första fölet fick jag 1967, det är 45 år sedan och efter det har jag fött upp 25-30 hästar. Det är kul att följa med dem hela vägen.

Ditt bästa hästägar/uppfödarminne?

– Ägarminne är när vi vann Norges största fyraåringslopp för ston, då körde jag själv. Det var Eldvins mormor jag vann med, hon gick 1.25 på sin tid vilket är bra. Det var 100 000 kronor i förstapris vilket i dag skulle vara cirka 400 000 kronor.

Vad tror du om Eldvins och Mana Grabbens chanser?

– Går Eldvin felfritt tror jag han har stor chans att vinna men får Mana Grabben ett hänglopp till 300 kvar blir den giftig, men det finns andra bra hästar också. Men jag tror Eldvin vinner, han verkar kunna gå hela vägen.

Hur viktigt är det att vinna slaget om Ådalen?

– Det är ganska viktigt, ha ha.

Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Bättre väder, det är 27 grader just nu utanför Härnösand, säger Eivind Ekebjörk.

* MATS NORBERG Affärsutvecklare på LRF. Sitter i ST:s styrelse och är delägare i bland annat Mana Grabben och Apollon de Kacy:

Hur länge har du varit hästägare?

– Sedan jag föddes typ, nej då men sedan jag blev myndig. Jag är uppvuxen med det här, pappa och morfar höll på med hästar och jag har alltid varit intresserad-

Du sitter i Svensk Travsports styrelse, hur ser du på travets framtid?

– Det kommer krävas förändring men jag ser den ändå som rätt så ljus, Vi har en unik produkt med hästen, spänningen, farten, känslan, spelet och tävlingen. Allt det där i en kombination är bra. Produkten håller, sen går det upp och ner och det blir tuffare konkurrens men produkten står sig.

Vad tror du om loppet på lördag för Mana Grabben?

– Man hoppas alltid och han står väldigt bra till men han behöver ha lite ryggar att gå i och får han det tror jag att det kan bli väldigt roligt. Det är första gången jag har en favorit på V75, det är spännande. Jag hoppas att han och Eldvin gör upp om det, det vore helt fantastiskt. De är uppfödda på samma gård.

Hur viktigt är det att vinna slaget om Ådalen?

– Här är jag ödmjuk, mycket ödmjuk. Vi umgås hela dagen och kvällen, jag vill bara att vi ska ha en jättetrevlig dag. Man är tävlingsmänniska men jag hoppas vi får trevligt och det ska inte bli några slagsmål!

Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Framgång i morgon, säger Mats Norberg till Team Westholm.