“När allt stämmer får man en kick”

Hallå där… Juhani Panula på Sala Allehanda, travreporter.

Sala Allehanda har en lysande travrapportering, tack vare Juhani Panula, 61, som skriver massvis med notiser varje vecka till tidningen. 

Vi slog journalisten en signal…

Hur många travnotiser gör du i snitt per vecka i Sala Allehanda?

– Jag skulle gissa att det blir mellan sex och nio stycken, det är snittet. Det går inte en kväll utan att jag kollar hur det gått för de lokala hästarna. Ni i Team Westholm kommer med positiva kommentarer om mitt jobb i tidningen, det är jätteroligt. Det peppar en att hålla på. 

Du gör det vid sidan om ett heltidsjobb, hur hinner du med?

– Jag jobbar som behandlingsterapeut, så det är fullt upp. Jag började åka med farsan till Rommetravet när jag var tio år, och min familj har haft hästar så travet har varit en stor del av mitt liv. I pojkrummet så hängde olika program från alla landets travbanor, så pass intresserad var jag redan då. Sedan har jag varit hästägare på Sundbyholm, men nu har jag ingen häst och har inte haft på ett bra tag. Jag har sagt att jag ska ha en tiondel i en riktigt välstammad häst, det är min plan inom travet. Kanske hos Jörgen, vem vet. 

Vad är det som gör att du brinner för trav?

– Jag är idrottskille, och det är härlig spänning, fart och man får kickar. När allt stämmer så får man en kick, och det är många olika saker som gör det så roligt. Sedan älskar jag djuret, hästen är fantastisk. Jag är ingen bra spelare, jag spelar för mycket med hjärtat. 

Har du någon favorithäst/kusk?

– Varenne är den häst jag tyckt varit mest imponerande. Kusk? Ja, Jorma Kontio och Björn Goop men även Oskar kör bra. 

Till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Det skulle vara roligt att vara delägare i en riktigt bra häst tillsammans med mitt kompisgäng, det är en stor dröm att åka runt och följa tävlingarna, säger Juhani Panula. 

Vid tangenterna: Patrik Fernlund