Mannen som bott på en travbana!

Möt travfantasten Håkan Eriksson…

Att travprofiler vuxit upp på en travbana hör man ofta, men det stämmer i praktiken aldrig. En som dock kan använda det uttrycket är Håkan Eriksson – som bodde på Solvalla under sin uppväxt. Han äger Ljusterös Kiss hos Team Westholm, och nu berättar han mer om hästen och sitt enorma intresse för travet. 

Hur började ditt travintresse?

– Jag är väl en av de äldre i det här gemet. Min morfar var banmästare på Solvalla, och Berndt Lindstedt är gift med min moster och jag bodde på Solvalla inne på stallbacken när jag var liten grabb. Jag har varit på 54 Elitlopp i rad vad jag kan minnas, men jag har säkert varit på flera som jag inte kommer ihåg. Innan jag hade råd att köpa häst var jag mest intresserad av spel, men nu är det både och. Jag har fyra hästar nu – och drömmer om den där kanonhästen som kan starta i de stora loppen. 

Ni är ett gäng som äger Ljusterös Kiss, vilka är ni?

– Jag äger 25 procent, och en kompis 25 procent. Sen har mina grannar köpt in sig i hästen så det är kul. 

Hur var känslan när han vann på Solvalla?

– Det var mycket roligt, men det trodde jag aldrig – jag kunde inte drömma om det då han hade ett svårt startspår. Det var kanonkul, och jag skickade ett mejl till Jörgen och skrev att jag haft tre hästar hos honom genom åren och alla har vunnit. Det är fantastiskt.

Har du något lopp du gärna vill se honom i under året?

– Jag pratade med Jörgen och det hade varit kul att se honom på V75 under Sprintermästarhelgen, där är jag alltid och följer tävlingarna. Sen har jag fina tvååringar som jag hoppas kan starta i lite större lopp. 

Vilket är drömloppet att vinna?

– Det är Elitloppet naturligtvis, inget snack om saken.

Har du någon favorithäst? 

– Den bästa häst jag sett är Varenne. Om man såg honom på sista långsidan när han släckte av Scarlet Knight så förstod man hur bra han var. En ruggigt häst helt enkelt. 

Till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att få vara frisk och att min familj mår bra – det är det viktigaste, säger Håkan Eriksson.

Vid tangenterna: Patrik Fernlund