Mannen som älskar avel!

Möt Per “Blodbanken” Johnsson…

Per Johnsson äger och föder upp hästar. Under 1990-talet startade han blodbanken.nu, och sajten är en guldgruva för alla som är intresserade av hästar och avel. Sajten har vuxit enormt sedan starten, och massor av traventusiaster har stor användning av sidan och det finns drygt 5 000 registrerade användare från 56 olika länder. Per är uppfödare till Time Machine, och äger Duffman. Vi slog en signal till Per och tog honom på pulsen inför lördagens höjdpunkter på Solvalla!

 

Berätta historien om Blodbanken, hur kom det sig att du startade sidan?

– Jag var intresserad av hästarnas stam i unga år, redan vid tio års ålder var intresset stort. Då började jag rita stamträd, och sedan blev jag intresserad av datorer och då började jag lägga in allt material i en databas och greja med det. Sedan när webben kom i slutet av 1990-talet blev det naturligt att lägga ut materialet, och då startade jag sidan vilket blivit riktigt bra. 

 

Trodde du den skulle bli så stor som den blivit?

– Nej, det trodde jag kanske inte men jag trodde den skulle bli uppmärksammad eftersom man kan göra häftiga saker på den. Det finns användare från hela världen, och det finns folk som använder den från ställen där jag inte ens trodde det fanns travhästar. Det är coolt. 

 

Satsar du hårt som uppfödare?

– Nej, egentligen har jag tänkt dra ner – men man är lite dum… Det är så mycket fina fölston till salu hela tiden, och jag har svårt att hålla mig ifrån att köpa när det är så pass billigt. Jag har köpt några fölston på sistone, och det kändes roligare att hålla på nu när nyheten om bättre uppfödarpremier kom. Man kan få lite tillbaka, men det är en hobby och jag räknar inte med att tjäna pengar. 

 

Det är auktion på fredag, något tips för den som vill köpa häst? 

– Man ska inte stirra sig blind på vem som är pappa till hästarna. De flesta hingstar är väldigt bra, men det skiljer desto mer på moderssidan. Kolla på ston som presterat bra på tävlingsbanan, för det är en stor myt att ston som sprungit bra inte blir bra mammor – det är inte sant vill jag påstå. Exteriören betyder också en del, och det får inte vara för dåligt på någon av dessa två punkter – då är det ointressant. 

 

Du äger Duffman, och är uppfödare till Time Machine. Blir det en nervös helg?

– Ja, det blir det. Duffman behöver man inte vara nervös över – det är en bonus att han är i final. Han har allt att vinna den här gången men han har gått riktigt bra på sistone. Time Machine hoppas jag verkligen funkar och går felfritt, då blir det jäkligt spännande. 

 

Ditt bästa hästägarminne?

– Vi hade förmånen att vara delägare i Camilla Highness, och åkte med när hon startade i Finland och Italien. Jag var på plats när hon vann Kymi Grand Prix, det var häftigt. 

 

Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att sova, min dotter har en tendens att vakna fem på morgonen så jag har lite sömn att ta igen, säger Per.

 

Stort lycka till på lördag Per önskar vi i Team Westholm!

 

Vid tangenterna: Patrik Fernlund