Mannen som ägt flera hundra hästar!

Hallå där, Lars Hallberg, mångårig hästägare hos Team Westholm…

Hallå där… 

Lars Hallberg, mångårig hästägare hos Team Westholm.
 
Lars Hallberg, Trollhättan, har genom åren ägt flera hundra hästar och för cirka åtta år sedan påbörjade han ett samarbete med Team Westholm som skulle visa sig bli roligt och framgångsrikt. Hallberg har satsat hårt på Team Westholm, och på årets Deauville-auktion ropade han i samråd med Jörgen in ettåringarna Brio di Biwetz för 18 000 euro och Balzac du Chatelet för 8 000 euro som ska tränas upp av Johan Fredriksson & Ylva Persson, Örslösa i Lidköping. Dessutom äger han Tsar de Bruzeau, Kan Ha och Acajou Gede. Genom åren har han ägt hästar som Rubis de Padd, Riourik, Super Cent, Short Magnum, Un Fan Pellois, Un Roi d'Atout. 
 
Team Westholm slog Hallberg en signal för att ta honom på pulsen om allt som rör travet och hästägandet.
 
Vad är det som är så roligt med att äga häst?
– Jag har haft hästar i 45 år, jag köpte min första häst 1967 och det är en härlig spänning och kamratskap. Jag har genom åren ägt flera hundra hästar, och jag såg nyligen att mina hästar i Frankrike vunnit över 30 lopp och sprungit in över sju miljoner kronor och det är inte så dåligt. Just för tillfället har jag hästar hos fem olika tränare, och jag har bland annat några galopphästar. 
 
Varför satsar du på Team Westholm?
– Det började jag med för några år sedan och det är oerhört trivsamt. Jörgen är en fin människa, och hela laget är goa och trevliga. Han handplockar sin personal, och det är en jäkla go gemenskap kring Jörgen och hans personal. Det går aldrig att vara arg på Jörgen under långa stunder, han har en sådan karisma att man blir glad så fort man ser eller pratar med honom. Dessutom blir han glad när mina hästar hos andra tränare når framgång, och det är ganska unikt.  
 
Du har haft många vinnare genom åren, vilket är ditt bästa hästägarminne?
– Rubis de Padd köpte jag och Jörgen för småpengar som ettåring, han kostade 9 000 euro och tjänade sedan 2,2 miljoner kronor som två- och treåring. Det var en höjdare, men man blir glad för alla hästar. Jag och Jörgen har flera gånger köpt billiga hästar som blivit bra. Vi har flera gånger köpt hästar som inte kostat mer än 100 000 kronor. 
 
Du satsar mycket på Frankrike, hur kommer det sig? Vad är det som lockar?
– Jag var en av de första svenskarna som började köpa hästar i Frankrike. Jag köpte första hästen där 1978, och sen kom flera andra svenska tränare dit. Jag har köpt ett antal hästar varje år, och vi är ett gäng som brukar köpa ihop. Frankrike är ett fint land, det är fruktansvärt skönt att vara där och jag har haft en lägenhet där i över 20 år. Jag gillar landsortsbanorna som är mysiga och det finns över 300 trav- och galoppbanor i Frankrike, det är otroligt.
 
Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att jag ska få ge en stor eloge till de som jobbar och sliter i travstallen. Det är många som inte syns, men de gör ett otroligt bra jobb. De små är de som håller travet igång, inte de stora. De stora är bara dirigenter men de som är ”på backen” ska ha en stor eloge. Sen önskar jag att mina unghästar kommer till start, det är det viktigaste, säger Lars Hallberg till Team Westholm.