Mannen med koll på det mesta!

Hästägaren om satsningen på franska hästar och travpolitik…

 

Anders van Dapperen har varit hästägare sedan 15 år tillbaka och första hästen han köpte tillsammans med sin fru Rose-Marie var Magnifik Sund som tjänade 3,2 miljoner kronor och vann 24 lopp. För fyra år sedan satsade han på Team Westholm, och har nu fransoserna Sponsor och Vison Fromentro i träning hos teamet. Vi slog en signal till hästägaren som precis kommit hem från en solsemester i Turkiet, där han firade Sponsors seger.

 

Hur kändes Sponsors skrällseger i förra veckan? Var du överraskad?

– Med tanke på att han inte vunnit på länge var det oväntat men feelingen har varit att han är på gång och Johanna körde precis så som hon skulle göra. De lopp han vunnit har han vunnit från täten och han gillar att vara långt framme. Vi följde inte loppet, det går inte att göra det från Turkiet, men Jörgen ringde och direkt efter målgång och berättade att han hade vunnit. Vi fick fira lite extra min fru och jag, säger Anders.

 

Vad är tjusningen med att äga travhästar?

– Är det några tjusningar? He he, det som är roligt är den prestationen det levande djuret gör. Det är fantastiska djur, och en häst som tycker det är kul och är motiverad är fantastisk att se på.

 

Vad är din målsättning med hästägandet?

– Att ha roligt. Normalt sett vill man åka till stallet och hälsa på sina hästar varje vecka, men nu går inte det då vi har 56 mil till Jörgens gård. Normalt sett är vi alltid på plats när hästarna startar, men Jörgen har gården på fel ställe…

 

Har du något drömlopp du vill vinna?

– Nja, men att ha en häst som duger i de stora loppen på Vincennes.

 

Varför satsar du på Team Westholm?

– Vi ville ha en häst i Frankrike och en svensk tränare med skandinavisk personal, det var huvudanledningen och då köpte vi Sponsor. Sen hade jag upplevt Jörgen som schysst, ärlig och kreativ och det stämmer väl.

 

Vilken är din favorithingst i aveln?

– Coktail Jet, Goetmals Wood, Love You och Ganymede är bra. De franska hingstarna är överlägset bäst. De lämnar hållbara hästar som kan starta långt upp i åldrarna.

 

Du är väl insatt travpolitiskt, har du någon konstruktiv kritik att komma med?

– De sista tio åren har det bara fokuserats på spel och man har gjort allt för att maximera spelandet och det har man gjort fantastiskt bra. Men man har inte gjort något som gynnar hästägandet och hade det varit en lika stark person som Remy Nilson på ST hade det kanske varit åt andra hållet. Det var roligare förr då det var publik på travet och det i stort sett bara fanns kvällstrav. Nu är det inte alls samma drivkraft, och det är ett av hästägandets stora problem. Det är sämre att äga häst nu än för tio år sedan. Förhoppningsvis blir det bättre balans mellan ST och ATG när Remy slutar. Det behövs också ett rejält krafttag från alla organisationer i travets tillfälliga svacka.

 

Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att våra hästar går bra, det är det som är roligt, säger Anders van Dapperen.   

 

/Patrik Fernlund

 

undefined
Sponsor glänser!