Månadens Häst – Januari

Vi gratulerar Månadens Häst i januari månad – Natural Mine!

Vi får börja med att pudla gällande Månadens Häst i januari.
Det blev en ringrostig start på vårt nya upplägg då vi på Team Westholm-dagen 2024 felaktigt utnämnde Guli Fantom till Månadens Häst i januari. Rätt ska vara rätt och det var såklart Natural Mine som i och med segern (värd 150 000 kronor) i Courant Solvallaserien 3:e januari, blev vinstrikast under årets första månad. Natural Mine kördes till seger av Mats E Djuse och ägs av Rikard Fasth, Håkan Matz och Christer Nordin.

Vi slog en signal till en av delägarna tillika uppfödare Christer Nordin (Norchri AB):  

Sent omsider, stort grattis till månadens häst i januari!
Du var på plats vid segern på Solvalla, berätta om loppet.

-Ja, Natural Mine är ju startsnabb så vi hade förväntat oss att han skulle ta ledningen, vilket han också gjorde. Sen fick han värste motståndaren (Joint Chief) utvändigt om sig, men den kom aldrig riktigt i närheten, utan Natural Mine höll farten bra hela vägen till mål. Jörgen var inte helt hundra vad gäller intrycket men han vann trots det, och det var starkt gjort. 

Du är inte bara delägare, utan även uppfödare till Natural Mine. Berätta lite om historian bakom honom. 

-Det är så att jag var med och ägde mamman Natural Grace sedan hon var 2 år. När hon närmade sig slutet av karriären blev det så att jag och min bror hade kvar henne som avelsmärr. Jörgen har varit med som rådgivare hela tiden vad gäller hingstval. Först fick Natural Grace fyra ston men som femte avkomma kom Natural Mine.   

Hur länge har du varit “i lag” med Jörgen?  

-Jag har varit hästägare hos Jörgen i över 25 år. Jag var VD för ett företag som hette Interoc. Då träffade jag på en ung “spoling” som sökte sponsor. Så där kom jag i kontakt med honom och sponsrade hans kördress i 10 års tid. Super Gin var den första hästen vi hade i träning hos Jörgen. Rite On Track (4,2 miljoner) är den som har lyckats bäst av de hästar jag varit med och ägt. Sen är jag även med och äger Marre’s Dreamboy (1,2 miljoner) som har gjort det bra. Den av mina hästar jag hoppas mest på i år heter Graces Bird. 


Rite On Track och Jörgen vid seger i Grupp 2-löpningen Prix Charles Tiercelin på Vincennes, under Prix d’Amérique-dagen 2006.


Ägare Christer Nordin på plats i Vincennes vinnarcirkel.

Du har även en lång bakgrund som uppfödare? 

-Ja, uppfödningen startade i samband med Super Gin. I närtid är det avkommorna efter Natural Grace som gäller. Vi fick till en början enbart ston, som såg mycket bra ut exteriört. De tre första stona sålde vi på auktion. Av olika anledningar så misslyckades de två första. Scarlet’s Grace som var hos Walmann skadade sig illa i hagen. Stall Courant köpte den andra avkomman, döpte den till Final Fling och satte den i träning hos Per Linderoth. Den fick problem med lungorna, men är nu avelsmärr hos Rohero (Robin Thörn). Den tredje avkomman som heter Silver Grace är också numera i Roheros ägo som avelssto. Det fjärde stoet Graces Candy äger jag fortfarande men är uppstallad hos Rohero i väntan på fölning. 

Hur många hästar är du med och äger/deläger? 

Tio stycken varav tre avelsston. Your Dreamgirl är jag väldigt nyfiken på i aveln. Vidare har jag Your Dreamlove samt Graces Candy som nu är dräktig med Green Manalishi. Vad gäller tävlingshästarna är jag bland annat delägare i Remarkable Feet som gör comeback på Solvalla imorgon. 

Tack för pratstunden Christer och stort lycka till med den kommande säsongen, både vad gäller tävling och avel!