Löftet som tror på ungdomarna!

Träffa landets yngsta proffs, Markus B Svedberg…

Markus B Svedberg, 21, är landets yngsta proffstränare som för bara några veckor sedan plockade ut sin licens. Svedberg är fostrad hos Team Westholm, och starten på den egna proffskarriären kunde inte ha börjat bättre. I onsdags vann stallets Foal Tooma ett lärlingslopp på Solvalla med Svante Ericsson i vagnen och Markus B Svedberg är 100 procent i år. I kväll, fredag, startar han en häst på Romme och på lördag åker han till Bergsåker för att köra teamets Ukino du Vivier (som ägs av Svedbergs familj, farfar Bengt Granath och pappa Stefan Granath som satsar stenhårt) och dessutom har han Global Lightning till start. Teamet tog pulsen på travlöftet – som tror på en ljus framtid.

Hur kändes det att ta första segern som egen proffstränare?
– Det var riktigt roligt, på Solvalla dessutom. Det var något extra och Foal Tooma är en fin häst som gjort det bra hittills under karriären. Han är stark och startar igen på onsdag men det är ingen nackdel, loppen på Solvalla just nu håller inte högsta klass…

Du är yngsta proffset i Sverige, hur ser du på det? Bra eller dåligt?
– Det är svårt att säga men det är bra på det viset att man blir lite mer uppmärksammad. Jag vet inte riktigt hur svårt det är att få in hästar men jag hoppas och tror jag folk inte kollar på åldern, man är inte bättre bara för att man är gammal. Till NHL sticker de när de är 19, och då ska det inte vara några problem att träna häst vid samma ålder heller. Som ung är man hungrig och det gäller att ha mycket ideér om träning för saker och ting förändras.

Berätta om dina mål och drömmar, hur ser framtiden ut?
– Vi har köpt en gård i Strängnäs som utformas efter hur vi vill ha det, ett guldläge helt enkelt. Sen vill jag öka succésivt och jag tror att det är viktigt att man inte har för bråttom. Man har sett på andra som det gått bra för att de tagit in massor av hästar och det är en helt annat grej att ha koll på 12 hästar mot 30 hästar, man måste växa in i det. Som det känns nu vill jag inte ha 200 hästar i träning, jag vill i framtiden ha 40-45 hästar i startbar ålder och 20 ettåringar varje år som kommer underifrån.

Vilken är din favorithäst?
– Man ska inte ha någon favorit men det blir alltid någon som ligger närmast om hjärtat. O.P.Q.C. är min favorit, jag köpte honom på auktion och har haft honom hos sedan dess. Han är bra, men kommer få ett ännu bättre år 2013.

Roligaste segern hittills?
– Jag har vunnit ganska mycket men inte någon större seger. Största segern hittills är väl debutsegern med O.P.Q.C., det var skoj.

Vad har Team Westholm betytt för din karriär?
– Mycket, jag började springa hos Jörgen när jag var 12 år och jag har alltid haft bra kontakt med Jörgen och snackat mycket med honom. Det gör jag nu också, han är fortfarande en av de första man frågar när man har problem.

Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Just nu är jag på väg till Romme och på lördag blir det spännande med Global Lightning, jag hoppas att det blir två bra dagar, säger Markus B Svedberg.