Krönika i Travronden!

Jörgen vid pennan…

I fredagens Travronden fick Jörgen chansen att skriva V75-krönikan, där han tyckte till om en hel del saker.

Här kan du läsa texten som fått positiv respons från flera håll:

Årets Prix d’Amérique-vinnare Royal Dream var grymt bra och det här var en häst som jag var imponerad av redan för ett år sedan. Det  fick till följd att jag övertalade ägarna till både Annicka och Sharp Concrete att låta betäcka med Royal Dream. I april beräknas fölungarna komma och det känns förstås extra spännande med tanke på vad som hände på Vincennes kolstybb i söndags. Vi har tagit det lugnt med Frankrike-starterna hittills i vinter för att precis som förra året istället sikta hådare på lopp under våren och sommaren i Frankrike. Under 2012 blev det 20 stallsegrar genom det upplägget och vi hoppas på minst något liknande den här gången.

Något glädjande utanför själva tävlingsbiten var att min hemsida fick positiv respons bland de jag träffade i Paris under Prix d’Amérique-helgen. Det var personer från både Sverige, Norge, Frankrike och Italien som var nöjda med vårt upplägg med mycket filmsnuttar och över huvudtaget en större satsning på sociala medier. Jag har rekryterat Patrik Fernlund för att sköta den här biten och hittills har han gjort det hela med bravur. Det är bara konstatera att det kommer att bli allt viktigare även för en travtränare att vara med rejält i matchen då det gäller den nya tekniken och det snabbt växande intresset för sociala medier.

Något annat som är viktigt är att kompetensen i alla landets styrelser förbättras. ST har som ett led i detta tagit in Chister Ridström från Styrelseakademin, som genomfört en utbildning under två dagar på Wången. Hittills har hela 280 genomgått kursen, alla som på något sätt har styrelse uppdrag eller sitter med i valberedningar inom travsporten har erbjudits chansen. Jag tycker att det var en kanonutbildning. Christers slagord var ”Spräng hela skiten och börja om från början”. Det var hårda ord, men enligt mig helt sanna. Vi har en gammaldags organisation inom travet och inte alls den kompetens som krävs för ett effektivt och framgångsrikt styrelsearbete. Själv sitter jag med i styrelsen i Travtränarnas Riksförbund (TR) och jag vill plussa ordentligt för ST:s initiativ att dra igång den här utbildningen. Synd bara att ingen från Solvalla gått ännu…

Ett minus till ST också. Man har bara givet utrymme till att dela 50 lopp under 2013, alldeles för lite. Mitt förslag är att banorna skriver ut ett lopp mindre i fortsättningen och istället delar det med flest antal hästar. Jag tycker för övrigt fortfarande att propositionerna i landet är för dåliga och skulle vilja se en centralisering av dessa. Det skulle innebära ett lyft för alla inblandade inom travsporten.

/Jörgen