Jonssons superhelg!

Framgång efter framgång…

Anders Jonsson, hästägare och tränare, har haft några riktigt, riktigt, fina travdagar bakom sig. Vi gjorde slag i saken, och tog en intervju – där Jonsson fick berätta om framgångarna. Bland annat äger han Symphonie One, som debutvann i fredags tillsammans med Oskar!

Grattis till senaste tidens framgångar, som varit otroligt imponerande. Berätta om hästarnas framgångar!
– Ja, det är helt fantastiskt. Fyra starter på två veckor har givit tre segrar och en femteplats och totalt 248 200 kronor inkört. I morgon tisdag startar Ajlexes Frisco med chans på Bergsåker, vi får se om framgångarna fortsätter.
 
Hur ser travlivet ut? Du har en del hästar hemma själv, och även i proffsträning, eller hur?
– Ja det är mycket trav numera sedan jag slutade att lönearbeta och kan styra min egen tid. Hemma på gården tränar jag Ajlexes Cubano som vann Silverdivisionen i lördags på Bollnäs. Jag har också tränat hans lillasyster Samba Pati som blev femma i lördags. Hon går dock iväg på betäckning med Readly Express i veckan. Sedan har jag Cubanos mamma Chica Star som ska föla efter Quite Easy och Tilda Palema som ska få föl efter Chocolatier.
Jag är också företrädare för ett gäng hästar till, varav fem är i träning hos Tomas Pettersson i Bollnäs och en, Symphonie One, hos Jörgen. Hon vann på ett bra sätt i sin debut i fredags.
 
Du är också ordförande på Rommetravet, har ni något kul och spännande på gång framöver?
– Närmast väntar ju V75 i påsk när det gäller större arrangemang. I övrigt försöker vi hålla anläggningen i gott skick och köra lopp med prispengar som gör att många vill hålla på med trav. Lägst 20 000 i första pris i vanliga lopp har varit regel på Romme i många år. Det är glädjande att andra slår in på samma väg.
Vi hoppas få pengar under Pokalåret nästa år för investeringar på publikplats och vi håller på att ta fram ett förslag som vi hoppas få igenom.
 
Vad är det som fascinerar dig mest med travsporten?
– Kontakten med hästen och kraften när man tränar. Sedan spänningen när loppet går och att alla kan lyckas, vilket jag är ett bevis för. Kan jag träna fram en silverdivisionsvinnare kan nog nästan alla göra det.
 
Vad tror du om sportens framtid? 
– Jag är ganska optimistisk trots allt. I Dalarna har vi många aktiva under 30 år som tar för sig mer och mer, särskilt kvinnor. Nedgången i uppfödningen tycks ha hejdats och priserna på unghästar har gått upp. Kan vi bara hantera spelmarknaden på ett bra sätt framöver så tror jag att det kan rulla på ganska bra.
 
Till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu? 
– Att hästarna fortsätter att springa bra och att den goda stämning som alltid råder på stallbacken ska sprida sig till hela trav-Sverige, säger Anders Jonsson.
 

Vid tangenterna: Patrik Fernlund