“Jag kommer inte vika ner mig”

Möt Lars Kraft – storsatsande hästägare…

Lars Kraft (TDAB Fastigheter AB, Trosa) har gjort en stor satsning på ettåringar – och Team Westholm. På Kriterieauktionen köpte han fyra hästar, Dimanche Mearas, Under The Counter, Nalle Flax och Nouvelle Avenue. Dessutom köpte han Luksom av Stall TZ som är efter Scarlet Knight, under Snow Valley. 

Läs mer om hästarna han köpte på Kriterieauktionen här!

Fem ettåringar äger han, och han har även tvåårige Sallys Boy i träning hos oss. Vi slog en signal till Kraft, och ställde ett par frågor. 

Vem är du?

– En gammal gubbe, haha. Jag bor i Trosa, har drivit ett eget företag i närmare 25 år inom bildäcksbranschen. Har nu överlåtit det till mina barn, och sköter nu bara fastigheterna men är barnen dumma höjer jag bara hyran. Nu håller jag på att avveckla fastigheterna, och vill satsa lite på hästar som är en rolig hobby för mig.

Du har gjort en storsatsning på ettåringar och Team Westholm, berätta varför?

– Jag gillar Jörgens stil, och ville satsa på honom och tänkte köpa hästar för cirka en miljon kronor under det här året vilket jag också gjort. Jag har varit hos flera tränare, och Jörgen har en öppen stil och en annan attityd än andra tränare jag träffat. Han är omsorgsfull, och jag gillar honom och teamet. Organisationen verkar bra, känslan när man kommer till er är familjär och trevlig. Alla i teamet har en attityd som är positiv för en hästägare, man känner sig delaktig och som att man hör hemma. Vi börjar så här, sen vet man aldrig hur vi utvecklar det här vidare. 

Vad är det som är så roligt med travsporten?

– Vinnarcirkeln, stämningen och att heja på folk på banan. Sen har jag och min sambo ett dubbelboende, vi har en lägenhet i Borlänge och det är ju nära till Romme som är Jörgens hemmabana så det passar bra. Sen är vi borta i Florida januari, februari och mars när snön kommer här i Sverige. Jag har hållit på med vinterdäck i 45 år, och efter det har man fått nog att bära blöt snö på ryggen. Jag vill inte se snö, och därför är skönt att vara i värmen och spela golf med mera. 

Vad är din målsättning med hästarna?

– Att få en vinnare, som förr eller senare kommer i de stora loppen. Det tar ett par år, och jag kanske behöver köpa ett gäng hästar till innan det blir verklighet. Men jag kommer inte vika ner mig, det kan jag säga. 

Vilket är ditt drömlopp att vinna?

– Prix d'Amerique, men då siktar man riktigt högt. Jag vill in i vinnarcirkeln i något stort lopp – men vi siktar lagom. Jag hoppas att vi har hästar som kan vinna stora lopp. Jörgen la ner ett jättejobb på att scouta ut de här hästarna, och han tror på dem och jag tror på honom. 

Till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Ett bra leverne i fortsättningen också, att jag får vara med några år till, säger Lars Kraft som fyller 72 år i helgen. 

Vi gratulerar och tackar för pratstunden!

Tyvärr har vi ingen bild på gubben, men han sitter brevid Jörgen vid bordet i avslutningen av "Paula på prao" som du ser här!

Vid tangenterna: Patrik Fernlund