“Jag gillar närheten till hästarna”

Equiterapeut, kusk och hästägare…

Mats Gunnarsson, mångårig samarbetspartner med Team Westholm, är utbildad equiterapeut med travhästens välbefinnande som arbetsuppgift. Han är hos teamet varannan vecka, och arbetar med hästarna. Mats är dessutom hästägare, och kusk och har tagit hem Amatörbästen på Solvalla två år i rad.

Vi tog ett snack med Mats, då hans Wind Beauty startar på Eskilstunas travbana på tisdag.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Närheten till hästarna och det är härliga djur att arbeta med. Sedan träffar man väldigt mycket trevligt folk när man åker runt i landet, och alla har olika nivåer. Vissa vill hitta världsstjärnan, medan andra är nöjda att ha en trevlig häst.

Hur kom det sig att du blev equiterapeut?

– Jag har alltid jobbat med hästar, och när jag var liten kom en chiropraktor hem till oss och behandlade pappas hästar. Först ville jag egentligen bli veterinär, men när jag träffade honom så bestämde jag mig för att bli equiterapeut. 

Hur många hästar har du ägt genom åren?

– Ja du, haha. Nu måste jag tänka. Det är inte så många. Wind Beauty, Wind Knight, Wind Flash, Glittra C.D. och Calvin Cavat så sex hästar. Sen har jag varit med och delägt familjens hästar. 

Vad är ni för gäng bakom Wind Beauty?

– Det är ett kompisgäng från student- och hockeytiden. Vi är nio personer.

Wind Beauty startar på tisdag igen efter en fin debut för Team Westholm, vad tror du?

– Vi var jättenöjda med hennes insats senast, hon gjorde ett jättebra lopp som tvåa. Och med ett lopp i kroppen vore det jätteroligt om hon kunde vinna, men vi är nöjda om hon är lika bra som senast. Motståndet vet jag inget om på tisdag, men det är Nyköpingsdagen på Eskilstuna på tisdag och vi är därifrån så det blir kul. Då kommer garanterat några delägare vara på plats och heja på henne. 

Vad vinner du helst; Elitloppet, Prix d'Amerique eller Hambletonian?

– Elitloppet. Det är störst. 

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag vinner Kriteriet nästa år med Wind Knight, säger Mats Gunnarsson.

undefined

Vid tangenterna: Patrik Fernlund