Jag avgår från TR:s styrelse!

Nu är det slut…

Många har tyckt att jag lagt mycket tid travpolitiskt och försakat annat. Jag har i min tro trott att jag gjort rätt med målet att nå bästa möjliga travsport, men har nu insett att det är bättre att kliva av och fokusera allt på familjen och stallet.

Jag avgår!

Efter att ha suttit i Travtränarnas Riksförbunds styrelse sedan 2003 känner jag att det är omöjligt att sitta kvar. Årsmötena på sistone har till stor del handlat om Xpress, lunchtrav, 16.20 och konstiga starttider på helgerna – saker som gör det svårt i arbetet kring ett travstall.

Ett av TR:s ansvar mot sina medlemmar är att se till att hästägare, personal och deras vänner och familj trivs när de är på arenan. En trivsam upplevelse på travbanan gör att kunder stannar och att nya personer kan bli intresserade av att äga häst. När avtalet kring Pokalåret skrevs 2014 kan man säga att en tyst överenskommelse togs, att vi stöttar varandra – ST, ATG och TR.

Vi har suttit som gisslan 2015, 2016 och 2017 och inte fått säga vad vi tycker och tänker, för då riskerar vi Pokalåret. Vi har haft bra möten med ST:s personal om förbättringslösningar, känns det som, men inget har direkt hänt då beslutsprocessen varit seg.

För en månad sedan blev vi i TR:s styrelse eniga om att det räcker med V86 Xpress. Vi upplever det som är en fientlig produkt för de som besöker travbanorna. Hästägarna stannar hemma istället för att se sin häst tävla, för de tycker inte att det är roligt att komma till travbanan. Vi har påpekat detta till ST:s styrelse flera gånger. TR:s styrelse träffade Johan Lindberg den 30/8 och meddelade att TR kommer rekommendera bojkott om detta med Xpress fortsätter. ST skulle 31/8 besluta något i denna fråga, men fick kalla fötter och tog upp det som en mötespunkt 1/9 på förtroenderådet i Malmö.

ST tog fram tre alternativ, som de förtroendevalda fick chansen att tycka till om. Ett alternativ gjordes för att splittra TR:s enighet enligt mig, och det var att låta Solvalla slippa alla fredagsluncher som de straffats med de senaste åren. Vips så svängde givetvis Solvallatränarna, vilket jag också förstår. Fredagsluncherna är hemskt tuffa för alla som jobbar i travstall, då fredagen innehåller många arbetssysslor, så ST visste exakt hur man söndrade enheten. Detta har jag upplevt många gånger sedan jag började 2003. De är duktiga på att slänga köttben lite hit och dit, då många i sporten (banor, tränare, uppfödare m.m.) har stora egenintressen i flera beslut och inte ser helheten och till svensk travsports bästa. ”Med ett köttben i egen mun blir man lätt mindre missnöjd.” Som strukturen är i Svensk Travsport nu, med så många särintressen, känner jag att mitt styrelsearbete känns meningslöst.

Efter Derbyhelgen ringde Hans Skarplöth och bad om ett möte under nästkommande vecka, för att höra vår syn på det hela. Måndagen den 4/9 hade TR telefonmöte, där Peter G Norman berättade att Solvallatränarna stöttade förslaget att köra Xpresstrav på onsdagarna, bara de slapp lunchtrav på fredagarna. Under mötet bestämdes att jag skulle prata med Skarplöth, och att jag skulle göra det jag kunde för att få Hasse på vår sida. Fredagen den 8/9 hade TR telefonmöte med Hasse, ett bra möte med ”väl högt i tak” kanske,  men det blir lätt så för mig för jag är så engagerad i mitt styrelsejobb.

Mötet slutade klockan 10.55, med orden: Hur går vi nu vidare?

Vi hör av oss, sa TR till Hasse, och det inom kort. 10.15, alltså när mötet pågår, berättar ST hur säsongen 2018 kommer att se ut. Snacka om chock då jag kikade in på travsport.se. Sedan mötet med Johan Lindberg, alltså den 30/8, har ingen från ST hört av sig till TR. Erik Adielsson från STs styrelse var på TR:s telefonmöte 4/9 och berättade då om fördelarna med Xpress-trav. Jag köpte det inte. Ingen annan har hört av sig.

ST valde att köra sitt race, vilket man sedan fick bekräftat av Hans Ljunqvist på fredagskvällen via sulkysport.se där han meddelade att TR inte var en av instanserna som de ville förankra detta hos.

Jag känner att sportens styrande inte lyssnar på de aktiva. Jag känner ett konstigt svek på flera ställen, så därför väljer jag att inte lägga mer kraft och energi på detta när de aktiva inte är mer värda. Vi är bara spelpjäser i jakten på mer spel – men ibland kan faktiskt trivseln vägas in.

Orden som vi ofta hör från ST – transparens och process – har missbrukats, ett uttryck som försvunnit i samhället och i travet är ”sunt förnuft”. Låt oss börja använda det!

Jag har haft en mycket trevlig tid i TR:s styrelse, där jag är mest stolt över att jag var med och drev igenom det nya anmälningssystemet som ST inte tyckte var bra förrän berömmet började komma. Många andra saker som har förbättrats för de aktiva har vi gjort, utan att vi i TR tagit någon direkt cred.

Häftiga och intressanta möten med högt i tak med Remy/Dockered m.fl. har jag varit på, men nu känner jag att bägaren är full – och runnit över.

Ett stort tack till Jägersros tränarkår som i veckan visade civilkurage att de inte var nöjda med tävlingsschemat 2018.

Jag avgår nu, och har berättat det för valberedningens ordförande i TR, Claes Svensson.  Han förstod mig och tackade för ett gott arbete för travets bästa under många år.

Vi får se i framtiden om jag dyker upp i något travpolitiskt forum, gärna då i en organisation som kan kalla sig ”Travsportens bästa”.

 Med vänliga hälsningar
Jörgen Westholm