“Höll på att riva stället”

Håkan Karlsson om den galna vinsten…

Mångsysslaren Håkan K Karlsson är uppfödare, hästägare, amatörkusk, egen företagare och pensionerad brandman. Håkan jobbar mycket ihop med sin bror Anders Karlsson som driver Ekeby Gård och på tisdag startar Håkans häst, Vilja Ha, på Östersundstravet. Vi tog ett travsurr med Håkan.

Vad är tjusningen med att jobba med travhästar?

– Det är sporten och det runtomkring. Jag älskar att ligga och läsa hingstkataloger, och hitta vilka hästar som passar till våra märrar och så vidare. Jag har försökt att vara utan fölungar, och sålde gården och hästarna för 18 år sedan men det tog ett halvår så var jag tillbaka igen. Det är en härlig gemenskap, och vi som håller på med det här har roligt tillsammans. Jag gillar folket och tugget, och man känner sig hemma med travfolk. 

Du är just nu i Italien på semester, har du besökt någon travbana?

– Nej, inget trav här men vad jag förstår är vi ganska nära stuteri Kronos, men jag har inte sett några hästar. Jag håller väl på att bli avgiftad…

Du har Vilja Ha, berätta historien om henne?

– Jag försökte sälja henne på auktion, men fick för dåligt med bud så jag ropade tillbaka henne. Nu har hon inte blivit så bra som jag trodde, hon tränar tyvärr bättre än vad hon tävlar, men så är det och man vet aldrig vad som finns innanför pannbenet på hästarna. Jag gillar dock hästen, och det kan bli avel för henne i framtiden men jag vill få ett bättre rekord på henne innan det i så fall.

Vad tror du om loppet på tisdag?

– Hon har ett bra läge, sen beror det på kusken – haha! Jag vet inte om hon kan hålla de bästa ifrån sig från start, men det tror jag och jag hoppas hon kan stå hela vägen hem. Hon ska räknas, annars är det inte mycket att hålla på med. Hon borde vara bland de tre. 

Vilket är ditt bästa hästägarminne?

– Under tidigt 1980-tal var vi ett gäng som åkte till Axevalla under deras Trippeltrav och jag hade en häst som startade. "Skräcken" Linder tränade, och den gick och vann till över 90 gånger pengarna och vi hade alla spelat och gjorde över 90 000 kronor den fredagskvällen. Vi höll på att riva stället, och det var helt sjukt. Dagen efter blev det grillad gris, och vi spelade bara för att visa sympati – det var ingen het chans. Sen minns man ju Annickas seger i Oaks, det var fantastiskt och så Zorrino som Tommy Hanné hade. Min pappa födde upp den hästen, och alla de segrarna var riktigt roliga. 

Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Fina fölungar i vår. Annicka ska föla om några veckor med Scarlet Knight så det blir spännande, säger Håkan K Karlsson.