Helgen i Axevalla

Det ligger alltid mycket förväntan inför trippeltravet på Axevalla. Fina lopp, mycket folk och en hel del fest, åtminstone för vissa..

Jag och Jörgen packade bilen full efter lunch i fredags. Två små tjejer, packning som såg ut att vara för flera veckor, en djupfryst vildsvinsadel och en rådjursadel plus några flaskor vin och skumpa att ta med till Mia och Stefan, som fått som tradition att inhysa oss under helgen.

Resan ner gick bra och jag som nästan aldrig sover i bilen, vaknade av att vi helt plötsligt nästan var i Laxå. Skönt!

Fokus på fredagen var på Annicka i sexårsloppet och på Tsar de Bruzeau, som är en häst som Jörgen håller väldigt högt, men som inte helt fått travet att stämma i Frankrike.

Det var spänd förväntan när Annicka startade i lopp tre, med endast fem konkurrenter. Uppfödaren Anders Karlsson och en av hans tre döttrar, Linda var på plats och delade vår nervositet. Dessvärre behövde vi inte vara nervösa så länge. Jörgen körde om ledningen, men blev utsvarad av Glenn H Persson med Zwack. Jörgen hade i princip givit upp, när Zwack galopperade några steg, något som gav nytt mod i Jörgen, som släppte av Annicka mot täten och plopp, det blev galopp. Kusken tog på sig galoppen, men var ändå nöjd med hur Oaksvinnaren kändes.

Vi fick vänta ända till lopp elva innan det var dags att fokusera på nästa häst, snyggingen Tsar de Bruzeau. Ines hade somnat i vagnen, men Signe var fortfarande i full gång. Tsaren kom i väg bra, men fick gå i väg först i tredje spår ca 600 m till mål. Ut ur sista sväng fick Jörgen ta upp honom något och han tappade lite fart, men när han begärde lite av honom på upploppet svarade han fint och kontrade till tredjeplatsen. Det var nöjda ägare, Lasse och Stefan (Lasse Stefanz?) som kom till stallet och fick sedan i gröna bussen planera kommande starter med ett glas whiskey.

När vi packat in barn och packning och kusken bytt om åkte vi till "vårt hotell", Lilla Ekeby. Hotellvärdarna Mia Karlsson och Stefan Pettersson, (som även har som bisyssla att träna en gulddivisonshäst….) hade förberett en sen middag. Vi åt så det stod härliga till, trots att klockan hade passerat midnatt… 🙂

Frukostbuffén var serverad i köket när vi vaknade och efter en olycka vid köksbordet där vi tvingades till lätt sanering packade vi återigen in våra ("skit") ungar och mötte upp mamma och pappa Strömberg som åkt från Rättvik. Vad är väl en helg på Axevalla utan att kolla på unghästar? Vi begav oss till familjen Fredriksson, Johan Fredriksson (som jobbat för Team Westholm) och Ylva Persson (som tidigare skött bl a Yatzy Brodda och Super Photo Kosmos). Johans far guidade Jörgen på telefon, och Jörgen konstaterade att det var tur att han inte blev kartläsare i rally… Jättefin gård och jättefina beten! Det var så trevligt att vi blev kvar och drack kaffe, medan pappa och mamma åkte vidare till nästa gård.

Väl på travet igen var det dags för Quest for Life i lopp två. Campingveteranen Jessica Adler fick dra på sig vita körbyxorna och hälsa på sina vänner från andra sidan staketet när hon värmde "Questen" innan loppet, där Questen sedan slutade femma efter en ok löpning.

Sen var det ju dags för G.H. Nemo, Mia och Stefans ögonsten. Spår 10 bakom bilen var ju inte så kul, men han kom igenom bra och Jörgen körde för ledningen mot Åke Svanstedt. Dessvärre hade Svanen bestämt sig för att Gidde T.H. skulle gå i ledningen och efter en kort spetsstrid fick Jörgen krypa ner i rygg ledaren. In på upploppet fick han fritt, men nådde inte fram till ledaren och Nemo fick något stumma ben sista stegen och slutade trea på ett helt ok vis.

Två spännande treåringar slutade med lika många galopper på slutet av dagen. Bjessen Un Roi Atout debuterade och såg riktigt fin ut, men blev dock generad till galopp, när hästen framför galopperade och sprang rakt ut. Fuxen Unique Rêve fick rygg ledaren, men hoppade dock i sista sväng. Han är lite opolerad, men ser man ut som Commander Crowe så kan det inte dröja länge innan man springer som honom?? 🙂

Kvällens middag på Lilla Ekeberg var utsökt och grillmästare Pettersson visste verkligen hur man serverar vilt på bästa sätt. Vi turades om att somna med tjejerna som var både smutsiga och uppspelta efter en heldag i lekparken. Ines som än så länge enbart har ägnat sig åt rumpstuds insåg att det var lättare att krypa upp för en backe än att hoppa på rumpan. Vi väntar dock fortfarande på när hon inser att det är lättare att gå än att hoppa…

Förmiddagen ägnade vi åt att titta på unghästar på varsitt håll. Grabbarna åkte och tittade på Nemos lillebror Merlin som delade hage med en köpbar Look de Star hingst. Vi tjejer åkte till stuteriet Nygården där Henrik och Cecilia Nyberg håller till och där Mia och Stefan har Nemos lillasyster Doris. Snacka om välskött och proper gård!

Under Trippeltravets sista dag hade vi bara en start och det var debutanten Ustine d’Ecajul. Dagen till ära fick ägaren Dorrene (Misty Trotting) hjälpa till i stallet tillsammans med kusken och det hela slutade med en tredjeplats. Travet blev lite rumphugget för vår del, eftersom vi bestämde oss för att stuva in allt och alla och åka innan Stochampionatet.

På telefon fick vi höra att vår kompis Linda Hedström regerade i montéloppet och dessutom i TV fick avslöja att hon väntar barn!! Grattis Linda! Vi fick också höra att omöjlige Örjan återigen lyckas sätta dit en vinnare i ett storlopp, trots att Walmann halvt hade givit upp på förhand.

När vi hoppade ur bilen hemma på Karlsro, sa Signe, som sovit hela resan; – Åh, vad skönt att komma hem!

Kanske inte den bästa helgen resultatmässig och festmässigt för vår del. Vi hade inte jättemycket att fira, men efter det frukansvärda som hände i Norge och som låg som ett tungt moln över allt, så kändes inte tre galopper särskilt hemskt…

Som vanligt fick vi förstaklassigt boende och mat hos Mia och Stefan (stort, stort tack!!) och hästarna fick toppuppstallning under helgen. Roligt också att se så många ur Team Westholm på travet, såväl ägare som medarbetare på semester! 

Helgens roligaste seger bjöd vår vän och tillika ansvarig för travskolan (där hästarna stod uppstallade) Rebecka Persson på när hon vann lärlingsloppet på fredagen. Hon måste haft på känn, för hon hade förberett med bubbel hemma, utifall hon skulle vinna!! 🙂

Det är ju det, hoppet och nästa lopp som är det som får en att blicka framåt. Nu är det en travtät vecka som väntar teamet med trav på Rättvik imorgon, Solvalla på onsdag, Gävle på torsdag, Romme på fredag och Frankrike i helgen. Vi hoppas att vinden har vänt och att vi får besöka vinnarcirkeln många gånger!

Sara