Fredrik gillar Jörgens kärlek till djuren!

Möt Nelle d’Amours ägare…

Fredrik Askhem, företrädare för Stall IQ som äger Nelle d'Amour och deläger Unique Reve, har varit hästägare hos Team Westholm i över tio år. Av en liten slump köpte de Ideal Quality på Kriterieauktionen i början av 2000-talet och den hästen vann V75 och firade stora framgångar. I kväll gör Nelle d'Amour comeback på Rommetravet efter en tids vila på grund av skada. Team Westholm tog Askhem på pulsen, och det är en smått irriterad delägare som får följa sin häst via ATG-live i kväll.

– Ja, det blev så. Frugan är på en julfest och jag har ingen barnvakt så jag får se loppet hemifrån. Man är bra sugen att åka dit, för jag har gått och väntat på det här i evigheter nu. Chefen ligger lågt inför loppet, så jag vet inte vad jag ska tro men loppet är inte så tufft och han brukar alltid göra bra lopp efter vila så det blir spännande, säger Askhem.

 

Vad är det roliga med att äga travhäst?

– Det är tävlingsnerven. Många idrottsmän skaffar häst efter avslutad karriär och man förstår varför då det är ungefär samma upplägg. Man kollar upp motstånd och följer allt hela vägen till start och sen blir loppet som kronan på verket. Det är otroligt kul att ha häst ihop med kompisar, det blir en härlig gemenskap.

 

Vilket är ditt bästa hästägarminne?

– Det finns några stycken. Ett är när vår förra häst, Ideal Quality, vann V75 på Boden och den dagen blev det en V75-dubbel för Jörgen då Nougat Dana också vann. Man har alltid hoppats att man ska vinna något större lopp, och det var stora pengar och en lång resa och innan trodde man kanske inte riktigt att det skulle räcka. Det blev mycket uppmärksammat och det är alltid roligt vara med i de stora sammanhangen.

 

Vilken är favorithästen genom alla tider?

– Lord Quick. Mats Rånlund hade den och jag har gillat hans hästar genom åren. Den här hästen gick snabbast av alla upp genom klasserna i rikstoton. Han var även över i USA och tävlade och sen blev han avelshingst men där blev det en jätteflopp.

 

Varför satsar du på team Westholm?

– Det var en slump egentligen. Vi hade bestämt oss för att köpa en unghäst som vi skulle sätta i träning och vi var runt och kollade på lite uppfödningar. Vi hittade ingen och vi kände att vi inte hade någon riktig koll så då ringde jag Jörgen för jag tyckte att han var på gång uppåt. Vi träffade då Jörgen och sen bestämde vi oss för att köpa en häst som Jörgen hade köpt på spekulation. Vi köpte hästen men sorgligt nog dog den samma vecka,, hästen hittades död i hagen. Då satsade vi istället på Kriterieauktionen och då köpte vi Ideal Quality som kostade 20 000 kronor och det var ett bra köp. Efter det har vi varit kvar och jag har alltid litat fullt ut på Jörgen. Jörgen sätter alltid hästen främst, och det gillar jag. Jörgen bryr sig om det materialet som finns. Hästarna ska ha det bra och det har de hos Westholm, helt klart.

 

Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Julledigt och bra resultat för hästarna, säger Fredrik Askhem.  

 

Vid tangenterna: Patrik Fernlund

 

undefined