”Finns inget bättre än att äga en travhäst”

Team Westholm tog pulsen på Zon-Torbjörn…

Torbjörn och Madelen Ohlzon har sedan 1996 fött upp ett trettiotal Zon-hästar. Paret försökte under flera år sälja det treåriga stoet Exclusive Zon, men ingen ville köpa hästen som ropades åter på Kriterieauktionen för 100 000 kronor. Nu har Team Westholm hand om hästen som på två starter vunnit ett lopp och tjänat 75 000 kronor. På torsdag gör hästen en ny spännande start, och teamet tog pulsen på Torbjörn inför framtiden.

Vad säger du om hästens insledning på karriären? 
– Vi hade inte förväntat oss att det skulle börja så här bra. Vi bestämde att vi skulle köra på safety så här i början men hon har ändå varit etta och tvåa så det är kanonbra, det är helt fantastiskt. Loppen hon gjort har varit helt lysande. Senast avslutade hon 1.12,3 de sista 500 metrarna och slog Björn Goop med favoriten. Då var det känslor, tårar på både frugan och mig. Märren föddes 27 dagar för tidigt och efter en månad fick hon en bakterie som bara två hästar haft i hela Sverige. Den andra hästen som drabbades av samma bakterie fick de avliva, och vi visste inte riktigt vad vi skulle göra. Men hon överlevde det och vi har haft henne ute till försäljning hela tiden men ingen har velat köpa henne. I slutet av april bestämde vi att Jörgen skulle få testa henne i tre månader och han ville sedan ha kvar henne och på den vägen är det. Nu är hon inte till salu längre…

Vad är drömmen som hästägare med Exclusive Zon?
– Vi bor i Västergötland och det finns ett lopp i slutet av juli som alla vill vinna… Det är långt dit, men det är klart att vi siktar på att vara med i kvalen till Stochampionatet. Man har varit med så länge så man vet hur svårt det är och det är kul att hästarna bara kommer till start. Det finns inget som är bättre än att äga en travhäst, vilket rus det är! Det spelar ingen roll om man är en företagsledare eller en liten skit som mig, man svettas och blir nervös inför loppen oavsett vem man är. 

Varför satsar ni på Team Westholm?
– Vi har genom åren träffat Jörgen på auktioner och skickade för flera år sedan upp två tvååringar till honom som han skulle köra premie med. En häst blev kvar och det var Coktail Zon som tjänat över 800 000 kronor. Teamet runt Jörgen är femstjärnigt och man får alltid den informationen man vill och ska ha. 

Vad är tjusningen med att vara hästuppfödare?
– Det är kul att följa hästarna från födseln tills de startar. Första uppfödningen var Domino Zon som sprang in 2,8 miljoner kronor och då fick vi blodad tand. Vi började med ett fölsto, sen blev det två och nu har vi fem. Vi vill ha hästar som är med i de stora unghästloppen, det är vår målsättning. Det är en tuff bransch, man måste ha välstammat och förbättra sig hela tiden. Årsfölen vi har nu är efter Zola Boko, Mr Pine Chip, Triton Sund och Celebrity Secret. Vi är jättenöjda med alla föl, de ser kanonfina ut!

Till sist; Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att Exclusive Zon utvecklas till en topphäst, säger Torbjörn Ohlzon. 

Team Westholm tackar för pratstuden och önskar lycka till på torsdag!

/Patrik Fernlund

 undefined
Exclusive Zon och Jörgen.