”En ledartyp med fin utstrålning”

Mikael Jonsson om Guli Rubin…

Det femåriga kallblodet Guli Rubin har gjort två starter för teamet, som resulterat i en seger och ett tredjepris. 

På onsdag, när Bergsåker kör V86, startar han igen – och denna gång kör Oskar. Vi slog Mikael Jonsson en signal, som är företrädare för ett kompisgäng (sex personer) som äger hästen under namnet Canopus Trav KB, Solna. 

Vad säger du om Gulis insatser hos oss?

– Det har gått fantastiskt bra! Framförallt har han sett så fin ut, det har glatt oss. Team Westholm har presenterat honom i ett lysande skick, så jag och mitt ägargäng är helnöjda.

Vad tror du om uppgiften på onsdag, jag själv tycker den är passande. Vad säger du?

– Jag är på resande fot, så jag har inte studerat loppet så noggrant men jag har hygglig koll på dem han möter och jag håller med dig, det ser intressant ut. Det är ett öppet lopp, men jag tycker definitivt att han ska ha chans. Han var rankat tia i programmet, det kändes väl defensivt…

Berätta historien bakom Guli Rubin.

– Vi är ett kompisgäng, med basen i Umeå, som äger honom. Hästen är född i Umeå, och jag var delägare i hans mormor som vi köpte från Norge. Det var en jättefin häst, som var lovande, men tyvärr blev hon skadad. Då hade jag i bakhuvudet att det vore kul att ta någon avkomma, och som mormor kom hon ordentligt in i matchen och på den vägen är det. Vi pratade länge om att vi skulle deläga en häst ihop det här gänget som känt varandra länge, och då blev det helt enkelt Guli Rubin och det är inget vi ångrar. Det är jättekul, och Guli har utstrålning och är lite chef över de andra hästarna – så har det alltid varit. Det är en ledartyp med fin utstrålning. 

Canopus Trav KB står som ägare, berätta historien bakom det?

– Det är en stor stjärna, den näst största efter Sirius och finns med på brasilianska flaggan. Pappa till Guli Rubin är Järvsöfaks, och mamma Guli Stjärna. Då blev det en bra koppling. 

Ska ni dit och kolla på onsdag?

– Absolut. Vi tar en utflykt till Sundsvall, och jag tror i stort sett hela kompisgänget ska dit.

– Jag vill flika in med att Team Westholm har en förstklassig hästägarservice. Helt suveränt är det, bland annat levande hemsida, pigga på sociala medier, regelbundna sms till hästägarna med information. Vi blir liksom bara serverade, och sen lägger ni ut träningsklipp på Youtube och sen kommer ni med gröna bussen där man kan ta en fika när hästen startar. Ni är helt överlägsna tycker vi, och vi har lite erfarenhet kring detta med service och vet vad vi snackar om. Det är positivt runt hela teamet. 

Till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Det är tallriken risgrynsgröt som jag just nu ska värma på… Haha. Nej då, det är att vi ska fortsätta ha kul med Guli Rubin, säger Mikael Jonsson.

Vid tangenterna: Patrik Fernlund