”Det sköts kork i Oxie”

Robin Thörn om Amalias succé…

Stall Rohero består av ROnnie (pappa), HEnrik (svåger), och RObin Thörn som är företrädare. De köpte Amalia Cash på internetauktion för några månader sedan, och har firat stora framgångar efteråt. Två starter – två segrar, och i lördags vann hon 300 000 kronor på Solvalla. Robin ställde som vanligt upp på en intervju – med utförliga svar.

Vad låg bakom beslutet att köpa Amalia Cash på auktionen?
– Jag blev genast intresserad när jag såg anmälningslistan till auktionen… Måste erkänna att vi lockades mycket av Amalias något berömda pappa…också med tanke på avel i framtiden. Sen hade jag sett hennes två vinstlopp på Sundbyholm i lopparkivet och gillade hur hon verkade var oöm för positioner – en riktig kämpe! (om än i liten förpackning, 1.55 i mankhöjd…). Jag har alltid varit svag för hästar som klarar tuffa lopp och inte är så känsliga för banförhållanden och annat.

Underbar start i er regi, vad säger du om loppet i lördags?
– Loppet i lördags var helt otroligt! Vi var mycket nervösa innan…det kan ju strula från bakspår, jänkarvagn för första gången och sen hade hon ju bara 95 tusen på sig i ett lopp för max 250. Blev nervös att JW körde lite väl tidigt måste erkännas, men det visade att han (förstås) hade helt rätt tajming. Helt perfekt styrning. Väldigt mäktigt att se henne vinna trots dödens så länge!

Hur följde du loppet och hur firade ni?
– Vi i ROHERO följde loppet via ATG live, jag i Abu Dhabi; pappa Ronnie och svåger Henrik från Oxie. Jag skrämde nog mina döttrar när jag skrek på datorskärmen hela vägen in från början av sista kurvan. Jörgen verkade ta det lite coolare, då han satt och flinade när han passerade mållinjen. Vi kopplade upp oss på Skype mellan Abu Dhabi och Oxie direkt efteråt så vi kunde fira virtuellt. Det sköts kork i Oxie minsann…
 
Vad är drömloppet med henne i sommar?
– Givetvis så sköter JW hela matchningen, men med ett fyraårigt sto med 395 000 kronor på kontot så lutar det förstås åt att det blir fokusering på årgångsloppen – en otrolig känsla att ens kunna tänka så. Och om man drömmer vidare så går det ju ett ganska intressant lopp den 23:e juli på Axevalla. Men som sagt, det bestämmer JW och Amalia. 
 
Till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att Amalia får en givande period med träning så hon får chansen att bli ännu bättre när hon ska möta kanonerna i hennes årskull senare i år, säger Robin Thörn.
 
Vid tangenterna: Patrik Fernlund