Bernth har varit Dalarna trogen i 56 år!

Stor intervju med “Mr Dalatravet”…

Clerys Spring D.T. ägs av 100 traventusiaster, via en satsning med Dalarnas Tidningar. En av delägarna är dalatravetprofilen Bernth Martinsson – som i massa, massa år varit en viktig kugge för Dalarnas travbanor, och nu följer han sin delägda häst med spänning. Bernth började jobba på Romme första januari 1960, och har sedan dess varit Dalarna trogen. Än i dag har han uppdrag åt banorna.

Clerys Spring D.T. har gjort fem starter, vilket resulterat i en seger och två tredjepris. Vi slog en signal till Bernth, och surrade hästägande och travsporten i allmänhet.

Vad gjorde att du hoppade på tåget med DT-hästen?

– Jag har en 1/100-del. Det var ett par andelar kvar, och jag har aldrig ägt någon häst för det har varit knepigt eftersom jag varit sportchef så det var en rolig grej när detta dök upp. Och det har varit roligt, jag ångrar inte att jag gick med. Jag vet upprinnelsen, och man vill få in måttligt intresserade och de som inte går på trav och det verkar ha lyckats. Det har varit roligt. 

Vad tycker du om stora andelskoncept, är det bra för sportens framtid?

– Det är bra för sporten. Grunden är att få in nytt folk i travet, och vi i denna satsning har haft många fördelar med det. Kring DT-hästen ingår mycket, och ingen kan klaga på upplägget som varit kring den här hästen. Det har varit mycket aktiviteter omkring, och det har varit uppskattat är känslan. Vi har bland annat varit på bussresa när hon startade på Gävletravet, och blivit bjudna på mat flertalet gånger i och med träningspass och starter. 

Du har alltså aldrig ägt en travhäst förut?

– Nej, aldrig faktiskt. Det har aldrig varit aktuellt. Det beror på de jobben jag haft, och det är inget jag ångrar. 

Vad är det bästa med dina år på Romme och Rättvik?

– Allt är bra. Det bästa är att jag haft en sådan enormt bra arbetsplats med styrelsemedlemmarna och arbetsgivare. Jag har inte kunnat haft det bättre i mitt liv. Jag hade jobbförfrågningar från andra håll, lite här och var, men jag höll mig i Dalarna för vi hade och har det så väldigt bra där. Det har varit superbra hela tiden och det var nog bäst att jag blev kvar här…

– Jag hade väldigt mycket fria händer då jag var sportchef, vilket var otroligt bra. Jag tror ingen annan sportchef haft så fria händer någonsin som jag hade på min tid, det känns bra. 

Vad är du mest stolt över att du åstakommit på Romme och Rättvik?

– Det är Charlie Mills Trot ihop med Rune Stolt. Sedan Midnattstravet, med 15 lopp och vi slutade halv tre på morgonen. Det var galet.

– Sedan kändislopp, vilket var väldigt populärt. Roliga arrangemang kan man säga. Sen att få sköta både Romme och Rättvik, jag var först i Sverige att få ha hand om två banor. Jag är stolt över Rättvik, för jag är där varje sommar och det är en höjdpunkt att vara där. 

Vad bedriver du dagarna med, förutom travsporten?

– Jag är rätt mycket på travet. Jag är med i styrelsen i Sleipner, och vi hade höstmöte där i går. Sen är jag med i pensionärernas riksförbund i Borlänge och Rotary så jag har mycket att göra på dagarna. Man måste hålla på med lite, och jag åker alltid med Lasse Lindh till Rättvik på trav så det är roligt. Jag är iväg på trav på andra banor också, men inte som förr. Nu sitter man som de flesta andra framför tv:n och datorn och tittar på loppen, det är ju så det har blivit. 

Till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag får fortsätta vara frisk, jag blir snart 80 år, och jag har haft tur med hälsan i stort sett hela livet. Jag vill fortsätta med alla mina uppdrag som jag gör just nu, säger Bernth Martinsson. 

Av de 100 delägarna i DT-hästen valde vi Bernth, som alltså äger sin första häst efter 60 år i sporten – nästan 80 år gammal! 

Vid tangenterna: Patrik Fernlund