“Åkte dit och var glada för bensinpengar”

Odins ägare om sagan kring sin vackra häst…

Odin Tabac var hästen på allas läppar efter den fantastiska segern i onsdags på Bergsåker. Han vann 1.21,5 över medeldistans – och slog delar av världseliten bland kallblod. Vi slog en av ägarna, Jan Kullberg, en signal för en intervju med hemsidan. 

Hur kändes det när Odin Tabac fick vinna igen, första segern hos Team Westholm i andra starten?

– Ha ha, det var roligt. Det var ingen som trodde på det, inte jag heller faktiskt. Vi åkte dit och var glada för bensinpengar – det blev mer än så… Det var bra norrmän med, så det var en överraskning. 

Ni var på plats i Sundsvall, hur firade ni?

– Det blev inte så mycket firande, men det blev en whiskey på rummet när vi kom dit efteråt. När vi skulle gå och äta på stallrestaurangen var det mesta av maten slut, och det var halv sju. Så det blev en öl och en hamburgare. 

Drömmer du om seger i Elitkampen under Elitloppshelgen nu?

– Nej, ha ha. Jag har ägt hästar i över 50 år, jag var 20 år när jag skaffade mig min första häst så jag har slutat drömt. Innan mobiltelefonens tid åkte vi hela vägen till Rättvik för att se vår häst starta, men när vi kom fram var den struken så det var bara att åka hem igen efter tävlingarna. 

Jörgen körde Odins mamma, Emma Tabac, en hel del. Vad kan du berätta om henne? Hon har även lämnat Titan Tabac.

– Hon var duktig som sjutton, men hon hade dålig fräschör. Hon var svag i ett bakknä, och jag kom överrens med Tabac-mannen Gerth-Ove Karlsson att jag skulle få ta första fölet på henne och då bestämde jag tillsammans med min fru att vi skulle betäcka med Moe Odin och vi åkte till Norge och fick sedan Odin Tabac som vi kallar för "Svarten". Hans son, Felix Tabac, som vi också äger kallas för ”Lillsvarten”.

Till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att Odin får vara hel och tävla några år till. Vi var och tittade på honom i dag och Jasmine (skötaren) är väldigt nöjd med honom, säger Jan Kullberg. 


Odin Tabac – vilken charmig kille!
Fotograf: Eivor Lindström.